HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'li Oran'dan Bakan Çelik'e Soma soruları

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Manisa Soma'da yaşanan maden faciasında gündeme gelen iş güvenliğiyle ilgili soru işaretlerini Meclis gündemine taşıdı.

ANKARA(ANKA) - Oran, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, şu soruların yanıtını istedi:

"Soma Holding İştiraki Soma Kömür İşletmeleri madeni için 13 Mayıs 2014 tarihi öncesinde size ulaşan herhangi bir şikayet, ihbar var mıdır, varsa bunlar hakkında hangi işlemleri tesis ettiniz?

Bakanlık birimleriniz bu işletmede son olarak hangi tarihte denetleme yaptı ve inceleme soncunda yazılan raporun sonuç bölümü nedir, burada saptanan eksiklikler var mıdır?

Tüm dünyada, Çin'de dahi kullanımı zorunlu olan Kaçış-Yaşam Odaları'nın (Rescue Chamber) Türkiye'de de madenlerde zorunlu hale getirilmesi için niçin hiçbir adım atmadınız? İlgili şirketler bu konuda sizinle ne zaman temasa geçti, kendilerine hangi tarihte hangi yanıtı verdiniz? Enerji Bakanlığı ve bakanlığınızın ilgisizliği nedeniyle kaçış odalarının Maden Yönetmeliğinde zorunlu hale getirilmesi konusunda ilerleme sağlanamadığı bilgisi doğru mudur?

Türkiye, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 176 numaralı Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'ni 12 yılı sizin hükümetiniz olmak üzere toplamda 19 yıldır neden imzalamamaktadır? Sözleşmenin imzalanmamasının nedenleri arasında maden sahiplerine ve hükümete önemli sorumluluklar getirmesi de yer almakta mıdır?

SGK Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, henüz olay hakkında herhangi bir ön inceleme dahi yapılmamışken 'Bu iş kazası olayıdır' açıklamasını neden yaptı?

Söz konusu madenin açılışını Sayın Enerji Bakanının yapmış olması, bu facia sonrası yapacağınız incelemenin tarafsızlığını zedeleyecek mi?

Çocuk ve Genç İşçilerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 5. Maddesinin 5. Fıkrasında, 25 Ekim 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliği yaparak 16 yaşını dolduran çocukların da ağır işlerde çalışmasının önünü açmanızın gerekçesi nedir?

Bu değişiklik nedeniyle çocuk-genç işçilerin ölüm sayısının arttığı doğru mudur? 2003 yılı başından bu yana iş kazalarında yaşamlarını yitirenlerin yaşları ve kazaların yaşandığı illere ve yıllara göre dağılımı nedir?"

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler