HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Haşimi'yi iade etmeyiz'

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Haşimi'nin kırmızı bültenle aranmasını değerlendirdi.

'Haşimi'yi iade etmeyiz'

ANKARA (ANKA)-Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Tarık Haşimi şu anda ülkemizde bulunmaktadır. Türkiye kendisine destek vermiştir. Bizim desteğimizde devam edecektir. Biz desteğimizi verdiğimiz birini iade etmeyiz" dedi.

[

](https://www.mynet.com/sorun-cozulene-kadar-turkiyede-kalacagim-110100629787)

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Meclis Genel Kurulu'nda, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının tümü üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

-"DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEKTİR"-

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Tarık Haşimi'ye yönelik soruya, "Tarık Haşimi şu anda ülkemizde bulunmaktadır. Türkiye kendisine destek vermiştir. Bizim desteğimizde devam edecektir" dedi. Bozdağ, şöyle devam etti:

"İnterpol vasıtasıyla arananlar arasında isminin geçmesi elbette önemli. Bizim de Irak hükümetinden istediklerimiz var. Biliyorsunuz orada terör örgütü ve yandaşları barınıyor ve terör örgütünün ele başları orada bulunuyorlar. Biz de yıllardır onları istiyoruz ama bugüne kadar Irak hükümetinden olumlu bir cevap almadık. Şu anda bu konuyla ilgili biz desteğimizi verdik ve bu noktada Türkiye'de bulunuyor, tedavi maksadıyla gelmişti, önümüzdeki zaman içerisinde yeni bir değerlendirme yapılır mı onu şimdiden bilmiyorum ama hükümet olarak biz bu konudaki tutumumuz net, biz desteğimizi verdiğimiz birini iade etmeyiz."

-"EŞİMİN BABAANNESİ 2010 YILINDAKİ REFERANDUMDA OY KULLANMIŞ YALNIZ KENDİSİ AHİRETE İNTİKAL EDELİ EPEY OLMUŞTU"-

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, "Seçmen sayıları konusunda uzun yıllardır bir tartışma var. Ölülerin oy kullandığına dair itirazlar yükseldi. Benim de bu çerçevede kayınpederimin annesi yani eşimin babaannesi 2010 yılındaki referandumda oy kullanmış yalnız kendisi ahirete intikal edeli epey olmuştu, bunu nasıl izah edeceğiz, bu babaanneden haberiniz varsa bize de haber verin elini öpelim" sorusunu yöneltti.

-"ŞU AN İTİBARIYLA BARAJLARIN DÜŞÜRÜLMESİ KONUSUNDA HERHANGİ BİR ÇALIŞMA HÜKÜMETİMİZ TARAFINDAN YAPILMAMAKTADIR"-

Yüzde 10 barajına ilişkin soruya Bozdağ, "Baraj Anavatan hükümetleri tarafından getirildi. Dünyanın değişik ülkelerinde de barajlar var. Bizimki kadar yüksek değil ama o ülkelerde de baraj var. Şu an itibarıyla barajların düşürülmesi konusunda herhangi bir çalışma hükümetimiz tarafından yapılmamaktadır. Siyasal istikrarı temin bakımından baraj konmuş. Belki ileride konuşulabilir bu konu ama şu anda gündemimizde olmadığını belirtmek isterim" dedi.

-"ÖLÜP DE LİSTEDE GÖZÜKENLERİN NÜFUS KAYDI DÜŞÜLMEDİĞİ İÇİN BUNLAR GÖZÜKÜYOR"-

Seçmen sayıları ile alakalı soruya Bozdağ, şu yanıtı verdi:

"Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda yapılan değişiklikten sonra nüfus kayıtları esas alınarak seçmen sayıları Türkiye'de belirlendi. Nüfus kayıtlarında ne kadar insan varsa seçmen yaşına gelen herkes seçmen kabul edildi. Böyle olunca kayıtta öldüğü halde ölüm kaydı düşülmemiş olanlar kaydı düşülmemişse seçmen arasında yer aldı. Bu yaşanan bir gerçektir ama bu bir siyasi hesapla yapılmış değil. Bu zaman içerisinde daha da oturacaktır. Artış buradan kaynaklanıyor. Eskiden yazılmıyordu insanlar, yazılmayınca yazılmayan seçmen gözükmüyordu şimdi ise yazılmak istesin istemesin herkes nüfustaki kayıt esası alınarak listede yer aldığı için herkes seçmen gözüktü, buradan kaynaklanan bir artış var. Ölüp de listede gözükenlerin nüfus kaydı düşülmediği için bunlar gözüküyor. Ölen birinin yerine oy kullanma varsa onunla ilgili Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunmakta fayda vardır. İlgili kişiler kimse onlar hakkında işlem yapılır. Ben Türkiye'de birinin yerine oy kullanmaya partilerin tenezzül edeceğine pek düşünmüyorum."

Bozdağ, söz konusu olayların daha ziyade yerel seçimlerde küçük yerleşimlerde muhtarlık gibi belediye seçimleri gibi beldeler için zaman zaman böyle şikayetlerin olduğuna rastlanıldığını belirterek, "Bu sistem yeni oturdu 2008'den sonra başladı" diye konuştu.

-MERAL AKŞENER'İN ARACINA SALDIRI KINANDI-

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, "Sayın Akşener'in makam aracına yapılan silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bunun kim tarafından yapıldığını hükümet tarafından aydınlığa kavuşturulmasını önemsiyoruz. Meclis Başkanvekilimize yapılan saldırın 28 Şubat, darbeler ve başkaca nedenleri varsa kamuoyu doğru bilgilendirilmeli" dedi.

Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu'da, saldırıyı kınadıklarını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ'da, "Sayın Meral Akşener'in aracına yapılan saldırıyı doğrudan doğruya Sayın Akşener'e yapılmış bir saldırı olarak gördüğümü ifade ediyor, saldırıyı lanetliyorum. Bu konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştır. Umarım yakın zamanda bu işi gerçekleştiren kimler ise tespit edilip yargıya teslim edilirler" dedi.

AKP Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı da, "Sayın Akşener'e yapılan saldırıyı kınıyorum" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da, "Birileri TBMM Başkanvekiline bu menfur saldırıyı yapmaya cesaret gösterebiliyorsa hükümetin oturup düşünmesi lazım. Bu menfur saldırıyla kimler ne mesaj vermek istiyorlarsa MHP grubu olarak onu aldık nispiyle karşılık vereceğimizi bilmelerini istiyoruz, bu TBMM'ye yapılan bir saldırıdır. Meral Akşener'e uzanacak elin kırılacağını herkes görecektir. Hükümeti göreve talep ediyoruz, temennilerle bu mesele geçiştirilemez" dedi.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin ardından tasarının birinci bölümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler