HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Siyasette kongre rüzgarı esiyor

Siyasette "kongre" rüzgarları eserken 1 Ekim'de açılacak olan Meclis'te ilk olarak yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi görüşülecek.

ANKARA (ANKA) - Meclis açıldığında en çok konuşulacak konular arasında ise dokunulmazlık geliyor.

-AKP VE MHP'DE KONGRE HEYECANI-

Meclis açılmadan önce 30 Eylül'de AKP'de kongre heyecanı yaşanacak. Kongrenin ardından Erdoğan'ın parti vitrininde ve kabinede değişiklik yapabileceği ifade ediliyor.

Kongre heyecanı yaşayacak bir diğer parti ise MHP. 4 Kasım'da yapılacak kongrede MHP'de genel başkanlık için kıyasıya bir yarış gerçekleşecek.

-BAŞKANLARIN GÖZÜ MECLİS'TE-

1 Ekim'de işbaşı yapacak olan Meclis'te ilk gündem maddesi yerel seçimlerin öne alınması olacak. Yapılacak anayasa değişikliği teklifi ile 2014 Mart'ında yapılması gereken yerel seçimlerin 27 Ekim 2013 tarihine alınması bekleniyor.

Genel Kurul gündemine gelmesi beklenen bir diğer başlıkta büyükşehir belediyelerine ilişkin tasarı.

-DOKUNULMAZLIK KONUŞULACAK-

Meclis'in bir diğer gündem maddesini ise milletvekili dokunulmazlıkları oluşturuyor. MHP, milletvekili dokunulmazlıklarına ilişkin teklifini bir süre önce AKP ve CHP'ye göndererek destek istemişti.

Dokunulmazlıklar konusunda iki yol bulunuyor ya anayasa değişikliği ya da dosya bazında ele almak.

Bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması hakkındaki istemler Başkanlıkça, Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona havale ediliyor. Karma Komisyon dokunulmazlığın kaldırılmasına veya kovuşturmanın milletvekilliği veya bakanlık sıfatının sona ermesine kadar ertelenmesine karar veriyor. Dokunulmazlığının kaldırılması istenen milletvekili isterse hazırlık komisyonunda, Karma Komisyonda ve Genel Kurul'da kendini savunur veya bir üyeye savundurur. Genel Kurul raporu kabul ederek dokunulmazlığın kaldırılmasını kararlaştırabileceği gibi raporu reddederek yargılamanın dönem sonuna ertelenmesine de karar verebilir.

-YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI-

Yaz boyunca çalışmalarına devam eden Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu 1 Ekim'den itibaren çalışmalarına hız verecek.

-DARBE KOMİSYONU-

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 28 Şubat sürecine ilişkin Ekim ayında aralarında eski başbakanlardan Tansu Çiller'in de bulunduğu çok sayıda ismi dinleyecek.

Meclis'te konuşulacak bir diğer başlık ise tutuklu milletvekillerinin durumu olacak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler