HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sahura kalkmadan oruç tutulabilir mi?

Ramazan ayının merak edilen konuların başında geliyor bu soru: Sahura kalkmadan oruç tutulur mu?. 16 saatten fazla oruç tutacağımız mübarek ramazan ayında sahura kalkmada oruç tutmak mümkün mü? İşte merak edilen konunun detayları...

Sahura kalkmadan oruç tutulabilir mi?

Mübarek Ramazan ayında merak edilen konuların başında Sahura kalkmadan oruç tutulur mu sorusu geliyor. Peki sahura kalkmadan oruç tutmak mümkün mü? Orucu bozan şeyler nelerdir? İşte oruç hakkında merak edilen tüm detaylar...

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULABİLİR Mİ?

Bu soru işaretlerine cevap vermek için Dr. Zeki Uyanık konu ile ilgili açıklama yaptı. Oruç tutmak isteyenlerin sahura kalkmasını ve sahurda bir şeyler yemesini tavsiye eden Zeki Uyanık, sahurda bereket olduğunu, sahura kalkmanın sevabı arttırdığını, bir yudum suyla bile olsa sahur yapılması gerektiğini vurguladı. Oruca başlamadan önce son yenilecek olan sahur yemeğinin gecenin son vaktine getirilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Zeki Uyanık, sahura kalkmadan oruç tutulup tutulmayacağı ile ilgili soruya ise hadis- i şerifle cevap verdi. .”Oruç tutmak isteyen sahurda bir şeyler yesin” ”Sahura kalkın çünkü sahur yemeğinde bereket vardır” ”Sahur yemeği ile gündüz tutacağının oruca kuvvet kazanın “ hadisinin teşvik ve telkin edici olduğunu ve bunun gibi birçok hadisin olduğunu söyleyen Zeki Uyanık, bu hadisleri de dikkate alarak, sahura kalkarak oruç tutan kişinin hem sünnet sevabı kazandığını hem de oruç tutulacak gün için bedenine kuvvet kazandırdığını söyledi. Esas soru olan sahur yapmadan oruç tutulabilir mi sorusuna, sahura kalkmadan oruç tutulabilir şeklinde cevap veren Zeki Uyanık, bu şekilde oruç tutulması halinde sahurun sevabından mahrum kalınacağını söyledi.

ORUCUN YASAKLARI NELERDİR? HANGİ HALLER ORUCU BOZAR

Orucun yasaklarına da değinen Dr. Zeki Uyanık, doğrudan söyleneceklerin yemenin, içmenin ve cinsel ilişkiye girmenin orucu tamamen bozan ana unsurlar olduğunu belirterek, oruçlu kimsenin eşini öpmesinin ise fakihler tarafından mekruh olabileceğini; çünkü öpme ile başlayan eylemin daha da ileriye gidebileceği ihtimali olduğunu ve bu eylemin cinsel ilişki ile sonuçlanması halinde oruçlu kimsenin hem orucunun bozulacağını hem de haram işlemeye sebebiyet vereceğini belirtti.

ORUÇ TUTMAYA NİYET EDEN BİRİSİ SABAH YOLCULUĞA ÇIKSA ORUCUNU BOZABİLİR Mİ?

Gece oruç için niyetlenen, ancak sabah yolculuğa çıkan kimsenin ise sıkıntılı ve zahmetli bir olaya adım attığını ve bu konu ile ilgili kolaylıklar olduğunu söyleyen Zeki Uyanık, yolcu olanlar için seferi namazı kolaylığı ile beraber, yolculuk esnasında oruç tutulmamasında bir sakınca olmadığını söyledi. Yolculuk esnasında oruç tutmayan kişinin bir gün kaza orucu tutması gerektiğini söyleyen Zeki Uyanık, geceden yola çıkıldığı taktirde o günün orucunun tutulmamasının daha iyi olacağını; ama orucun bozulmasında da bir sakınca olmadığını sözlerine ekledi.

ORUÇLUYKEN KAN ALDIRMAK ORUCU BOZAN HALLERDEN MİDİR?

Oruçluyken kan aldırmanın, orucu bozup bozmadığı konusuna da değinen Zeki Uyanık, oruçlu kimsenin kan verdiğinde vücut direncinin kırıldığı ve güçsüz duruma geldiği, bu nedenle kan aldırmanın haram olmadığını; ama mekruh sayıldığını, bu yüzden kan aldırmanın iftar sonrasına bırakılmasının daha mantıklı olduğunu söyledi.

TERAVİH NAMAZLARI EVDE TEK BAŞINA KILINABİLİR Mİ?

Oruç denilince akla gelen Teravih namazı ile ilgili olarak, cemaatle kılınması daha evladır diyen Zeki Uyanık, teravih namazının evde tek başına da kılınabileceğini; ancak tek başına kılındığında cemaatle kılınan sevaptan ve faziletten mahrum kalınacağını, ayrıca evde cemaat oluşturularak kılınması halinde cemaat sevabının alınacağını; ancak cami ve mescitlerin fazileti fazla olduğu için yine de cami ve mescitte kılınacak sevaba erişilemeyeceğini ifade etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler