HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Depresyon, panik atak ve kulak çınlamasında TMS tedavisi

Depresyon, panik atak, kulak çınlaması.... gibi kronik ve tedavisi zor hastalıklar doktor ve hasta için sorundur.

Depresyon, panik atak ve  kulak çınlamasında TMS tedavisi

Dirençli vakalarda hekim tam başarı sağlıyamaz, hasta ise bir süre sonra ilaç kullanmaktan bıkar ve umutsuzluğa kapılır.

Bu tür dirençli sinir sistemi hastalıklarının tedavisi için ABD ve diğer gelişmiş ülkelerde, büyük bütçeler ayrılarak araştırma yapılmaktadır. 50 yıldan bu yana süren bir araştırmanın sonucunda TMS tedavisi depresyonda, panik atak,kulak çınlaması ve migrende FDA onayı aldı. Ülkemizde son zamanlarda kullanılmaya başlanan bu tedavi hastalarda olumlu sonuç vermiştir. Uygulaması kolay ve yan etkisi olmayan bu tedavi aynı zamanda ilaç alması riskli olan hamile ,karaciğer ve böbrek yetmezliği ....gibi hastalarda da başarı ile uygulanmaktadır

TMS nin açılımı, Transkraniyel Manyetik Stimülatör demektir. TMS ’de oluşturulan manyetik alan, kafatasına ve saçlı deriye ağrısız ve güvenli bir biçimde nüfuz eder ve beyin hücrelerine bir akım iletir.Bu mağnetik akım beyin hücrelerinin çalışmasını düzenler. Klinik deneylerde ve medikal araştırma çalışmalarında TMS tedavisinin geçerliliği çok yönlü olarak test edilmiştir FDA onaylıdır. 2002′den beri Kanada’da kullanımı onaylanmıştır.Tıp dergilerinde yer alan makalelerde, TMS tedavisinin Depresyon, Parkinson hastalığı, İşitsel Halüsinasyon, Şizofreni, Obsesif Kompülsif Bozukluk, Kulak çınlaması, Yeme Bozuklukları, Migren, Ağrı Tedavisi ve diğer duygudurum bozukluklarının tedavisinde etkili olduğu belirtilmiştir.

Güncel araştırmada, TMS ’nin farklı beyin bölgelerindeki nöronların uyarılabilirliğini seçkili olarak arttırma veya azaltma kapasitesi yüzünden, depresyonun dışında, pek çok başka hastalık ve bozukluk tedavisinde olumlu potansiyele sahip olduğu ileri sürüldü. Bu teknolojik gelişme, son 50 yıldır nöropsikiyatrideki en önemli buluştur.

TMS tedavisinin hiç bir yan etkisi yoktur. Hatta hamile ve emzirme dönemindeki kadınlarımız ilaç kullanmaları riskli olduğu için TMS tedavisi onlar için alternatif bir yol olmaktadır. Seans sonrası hafif bir baş ağrısı olabilmektedir. ( hastaların onda birine görülür ) .Bu durum kasların uyarımından kaynaklanmaktadır, yaklaşık bir saat sonra geçmektedir.

TMS tedavisi sırasında veya sonrasında ilacın kesilip kesilmemesine doktor karar verir. Günümüzde TMS tedavisi aşağıdaki hastalıkalarda uygulanmaktadır.

Anksiyete
Depresyon
Yeme Bozuklukları – Bulimia
Epilepsi ve Nöbetler
Migren türü baş ağrıları
Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) Hastalık durumları
Kulak Çınlaması (Tinnitüs)
Panik atak
Fobi

Soru ve görüşleriniz için: **serdar.dag65@mynet.com

**

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler