HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Depresyonun ilaçsız ve terapisiz tedavisi

Günümüzün koşullarında sinir sistemi yıpranmayan insan hemen hemen yok gibidir. Depresyon bir ruh hastalığı değildir.

Depresyonun ilaçsız ve terapisiz  tedavisi

Sinir sisteminde duygularımızı idare eden biyokimyasal maddelerin, stres, yorgunluk, hava kirliliği,kötü beslenme ….. vs gibi etkenlerle geçici olarak bozulmasıdır.Yani sinir sisteminin gribidir diyebiliriz. Bunun için depresyona yakalanmayı ve bundan kurtulmak için tedavi olmayı bir utanç olarak görmemek gerekir.

Tıp her yıl ilerlemekte ve hastalıkların tedavisinde büyük gelişmeler gözlenmektedir.Nitekim,50 yıl önce en fazla ölüm nedeni verem hastalığı iken, şu anda basit bir tedavi ile verem şkolay tedavi edilen hastalıklar grubuna girmiştit.Depresyon tedavisi, son yıllarda çığır atlamasına karşın halen kullanılan ilaçlar baş dönmesi,sersemlik,uyku bozukluğu,algılama ve konsantrasyon bozukluğu yapmaktadır.Ayrıca bu tür ilaçların uzun süre kullanılması gerekmektedir.Terapi ise hastalar için zaman ve ücret açısından sorun olmaktadır.Tabi ki bu tedavilerin bu olumsuzlukları göz önüne alınmazsa faydası büyüktür.

2002 yılında depresyon tedavisinde FDA onayı alan TMS yani transkraniyal manyetik stimülasyon tedavisi ABD ve Avrupa ülkelerindeki tıp üniversitelerinde son yıllarda yaygın olarak uygulanmakta ve çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Bu tedavi şekli psikolojik ve nörolojik amaçlı dünyada kullanılan son teknolojidir. Amerika ve Kanada da yıllardır uygulanan bu yöntemde amaç psikolojik kökenli çoğu rahatsızlığı ilaç kullanmadan veya minimum ilaç düzeyinde giderek kısa sürede atlatmaktır.Yıllardır ilaç kullanıp artık yan etkilerinden şikayetçi olan veya ilaç tedavisine cevap veremeyen hastalar için de alternatif bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

TMS (Transkranial Manyetik Stimülasyon) tedavisinde beynin bazı bölgelerine manyetik akım gönderilerek beynin doğal elektriği aktive edilir.Gönderilen akım elektrik akımı değildir, yan etkisi olmayan manyetik akımdır. Kortekse giden bu manyetik akım stres faktörünü de ortadan kaldırmaktadır. Uygulanan manyetik akımlar sinir sisteminin bozulan işleyişini düzeltir.işlemin hiçbir yan etkisi yoktur. Kişi kendini daha rahat ve gevşemiş hisseder. Yaşam kalitesi artar.

Gebelerde de bu tedavi başarı ile yan etkisiz olarak uygulanmaktadır. Hiçbir ağrı sızı olmadan muyanehane ortamında rahat bir koltukta uygulanan bu işlemde kişi evine, işine rahatlıkla gidebilir. Toplamda her seans 20 dakika sürer. Ortalama 10-15 seans aralığında biter.

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: **serdar.dag65@mynet.com

**

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler