HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

El titremesi özellikle gençlerde çok yaygınlaştı

El titremesi kişilerin günlük aktivitesini ve psikolojisini etkiler. İş yapma kabiliyetini bozar...

El titremesi özellikle gençlerde çok yaygınlaştı

Titreme tüm vücutta olabilir. Bu yazımda özellikle el titremelerinden bahsedeceğim. El titremesi kişilerin günlük aktivitesini ve psikolojisini etkiler. İş yapma kabiliyetini bozar.

El titremesi her yaşta görülebilir fakat orta yaşta daha fazla ve şiddette görülür. Günümüzde gençlerde de yaygın olarak görülmektedir. Eli titreyen her kişinin tek korkusu parkinsonhastası olmaktır.

Fakat ailesel özelliğe bağlı, kalıtsal olan ve de ailesel el titremesi dediğimiz el titremeleri de sıkça görülür. Bu tür el titremesi genelde genç yaşta görülmeye başlar. Sinir sisteminin bozuk olduğu zamanlarda, heyecan da artar. Sosyal ortamlarda ve iş hayatında kişinin utanmasına ve kendini içe kapamasına neden olur. El titremesi sebebi ile kariyerini yarıda bırakan veya el titremesinin verdiği kompleksten dolayı işte kendini ispat edemeyenlerin sayısı çok fazladır.

1) İstirahat titremesi: Bu titreme kişi elleri hareketsiz haldeyken yani dururken olur. Hareket esnasında kaybolur. Parkinsonda görülen bu tip titremedir. Bu titreme orta yaşta parkinson hastalığıyla beraber başlar. Parkinson hastalığının titreme yanında, hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertleşme gibi birçok başka belirtileri vardır.

2) Ailesel el titremesi: Erken yaşta genellikle gençlik döneminde belirti verir. Bir elde başlar ve zamanla diğer ele de geçer. Kural olarak hareket halindeyken başlayıp, istirahattayken geçse de, istirahat halindeyken de görülebilir. Yeme, içme ve yazı yazma bozulabilir.
Hastalığın tanısı bazen tesadüfen konur veya hasta titremenin oluşturduğu sosyal sorunlarla doktora başvurur. Titreme dışında her şey normaldir. Hastaların yarısından çoğunda aile öyküsü vardır.

Sıklığı yaşta beraber artar. Hastalığın ileri evresinde aşırı titremeden dolayı hareketler çok kısıtlanır. Heyecan, sinir, yorgunluk, ısı değişikliği vs. titremeyi arttırır. Uykuda titreme kesilir.

3) Intansiyon titreme: İstemli hareket esnasında ortaya çıkar ve hedefe yaklaşırken titreme artar. Beynin bir bölümü olan cerebellum denen kısmın rahatsızlıklarında sıkça görülür.

4) Psikojenik titreme: Ani başlar. Bir psikolojik sorundan sonra başlayabilir. Tipik bir özelliği yoktur. kadınlarda daha sık görülür. En çok ailesel titreme ile karışır.

El titremesi konuda deneyimli hekim tarafından tedavi edilir.Öncelikle titremeye sebep olan etkenler tespit edilmeli daha sonra titremenin türü tespit edilerek tedavi yapılmalı

Sorularınız ve görüşleriniz için: serdar.dag65@mynet.com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler