HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kalp hastaları oruç tutabilir mi?

Yazın gelmesiyle birlikte artan hava sıcaklıkları, kalp hastaları için bir risk faktörü…

Kalp hastaları oruç tutabilir mi?

Peki, sıcak hava etkisi de göz önünde bulundurulduğunda kalp rahatsızlığı olan hastaların oruç tutması mümkün mü? Bu sorunun yanıtını Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı verdi.

Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, kalp hastası olan fakat herhangi bir şikayeti olmaksızın tedavisini kontrollü şekilde sürdüren bireylerin, beslenme ve ilaç düzenini sağlamaları halinde oruç tutabileceklerini söyledi. Uzun ve sıcak yaz günlerinde “Kalp hastaları oruç tutabilir mi?”, “Kalp hastaları, oruç tutarken nelere dikkat etmeli?” sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, “ Ramazan orucu, verdiği manevi huzurun yanı sıra beden sağlığı açısından da faydalar içermekte. Söz konusu faydalar, kalp hastası olan hastalarımız için de geçerli. Dolayısıyla hastalar hekim kontrolünden geçtikten sonra, durumlarının elverişli olması halinde, yine hekimlerinin gözetiminde oruç tutabilir” dedi.

“Oruç, tüm sindirim sistemini dinlendiriyor”

Oruç sayesinde karaciğer ve sindirim sisteminin dinlenme fırsatı bulduğunu söyleyen Prof. Avcı, “Sindirim sistemi dinlenme halindeyken, vücuttaki diğer organların da kanlanması ve çalışma verimi artıyor. Şeker hastalarında kan şekeri kontrolü, hipertansiyon hastalarında ise kan basıncı kontrolü kolaylaşıyor. Kanda yağ düzeyleri düşüyor, yararlı kolesterol yükseliyor. Vücutta depolanmış yağlar eriyor, birkaç kilo zayıflanıyor. Kemik iliği uyarılıyor, kan yapımı artıyor. Vücut, zararlı maddelerden temizleniyor, bağışıklık sistemi güçleniyor. Kalp, damar, kanser gibi hastalıklara karşı direnç artıyor” dedi.

“Geçerli ilaç programı ve beslenme kurallarına uyarak oruç tutabilir”

Prof. Avcı, “Geçirdiği bypass ameliyatı, balon-stent tedavisi ya da kalp pili uygulamasından sonra herhangi bir yakınması olmaksızın evinde ve işinde aktif yaşantısına devam edebilen kalp hastalarının, ilaçları günde iki kez alınacak şekilde ayarlanarak ve oruç tutan herkes için geçerli olan beslenme kurallarına uyarak, oruç tutabileceğini belirtti.

Hangi hastalar oruç tutmamalı?

Prof. Dr. Avcı, “Koroner kalp hastalığı olup, geçirdiği bypass ameliyatı ya da balon-stent tedavisinden sonra, hareket halindeyken ya da hareketsizken göğüs ağrısı yakınmaları yeniden ortaya çıkmış olan hastaların oruç tutması riskli olabilir. Yine Doğal Bypass tedavisi (EECP) görmemiş ve bu yakınmalardan kurtulma şansı bulamamış, kullandığı birçok ilaca rağmen yakınmaları devam eden ve kalp krizi riski olan hastalar da oruç tutmamalıdır. Ayrıca, önceden geçirdiği kalp krizleri ile kalp yetersizliği başlamış, hareket halindeyken ya da hareketsizken nefes darlığı yakınması olan, vücutta su toplanması veya kilo artışı görülen kalp hastaları da oruç tutamazlar. Buna ek olarak, yüksek tansiyonu olup, kullandığı ilaçlara rağmen kan basıncı sık sık yükselme ve düşme gösteren hastalar ile şeker hastaları da oruç tutmamalıdır” diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler