HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ofis çalışanlarının sinsi hastalığı

Eliniz uyuşuyor, telefonla bile konuşturmuyor mu?

Ofis çalışanlarının sinsi hastalığı

Özellikle masa başı çalışanlar boyun, sırt ve bel ağrısı sorunlarıyla uğraşırken, gerek dünyada gerekse ülkemizde sinsi bir hastalık da hızla yaygınlaşıyor.

Adı; Kubital Oluk Sendromu bir başka deyişle dirsekte sinir sıkışması. Hastalığın elde karıncalanma, ağrı ve uyuşma ile kendini gösterdiğini, kişinin telefonda konuşurken bile sık sık el değiştirmek zorunda kaldığını belirten Acıbadem Taksim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayhan Kılıç, mynet.com’a bu sinsi hastalığı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Telefonla konuşurken sık sık elinizi değiştirmek zorunda kalıyor, gece yattığınızda elinizi başınızın altına koyunca hemen bir rahatsızlık mı hissediyorsunuz? Ya da kitabınızı okurken parmaklarınız uyuşuyor, bilgisayar kullanmakta hatta saçınızı taramakta bile zorlanıyorsunuz. Şikayetler bunlarla sınırlı değil. Günlük yaşantısında kişinin birçok hareketini engelleyen ve yaşam kalitesini düşüren kubital oluk sendromu giderek yaygınlaşıyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayhan Kılıç, masa başı çalışanlar, laptopu alıp yatağa giden ya da kanepenin kenarına koyup dirseği ergonomik olmayan koşullara maruz bırakanlar ve kolunu cama dayayarak araç kullanan şoförler başta olmak üzere pek çok kişiyi etkisine alan kubital oluk sendromu bir başka deyişle dirsekte sinir sıkışması hastalığı için “Yüzük ve serçe parmağa giden ulnar sinirin dirsekteki olukta sıkışmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Dirseğin iç bölgesinde hassasiyet ve ağrı; dokunma ile önkola, ele vuran elektriklenme ve belirtilen bölgede temas ile yer değiştiren ağrılı patlama sesi de oluşturan kitle ile seyreder” diyor.

Son yıllarda hızla artıyor

Genellikle 4. Ve 5. Parmaklarda özellikle de geceleri uyuşukluk, ağrı, karıncalanma ve güç kaybıyla kendini gösteren hastalığın; yine çok yaygın görülen karpal tünel sendromu yani el bileğinde sinir sıkışması ile ‘amca çocuğu’ diye nitelendirilebileceğini belirten Doç. Dr. Ayhan Kılıç “Birinin olduğu yerde ötekini de aramakta fayda var” diyor. Dünyada yapılan araştırmalara göre, karpal tünel sendromunun da dahil olduğu kolun tümünün sinir tuzaklanmaları en sık görülen hastalıklar arasında yer alırken Doç. Dr. Ayhan Kılıç, hastalarının yüzde 25’inin bu şikayetlerle başvurduğunu söylüyor. Sorunun erken aşamada tespit edilmesi halinde ağrı kesici romatizma ilaçları, B vitamini takviyesi ve lokal enjeksiyon ile ödemin azaltılabildiğini ve basının ortadan kaldırılabildiğini, kimi zaman da dirseğe fizik tedavi uygulanabildiğini belirten Doç. Dr. Ayhan Kılıç “Konservatif tedaviye cevap alınamayan ilerleyici olgularda cerrahi olarak ulnar sinir serbestleştirilir ya da yolu değiştirilir” diyor.

Dirseğin altına silikon ped faydalı

Özellikle yazın kısa kollu giyildiğinden dirseğin sert yüzeylerle doğrudan temas ettiğini ve sorunun daha fazla görüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Ayhan Kılıç, basının devam etmesi halinde elin ‘pençe el’ görünümü de alabildiğini söylüyor. Çalışanların dirsek altlarını silikon ped ile desteklemesinin veya siniri koruyucu dirseklikler kullanmasının, ara sıra kolu boş bırakarak egzersiz yapmasının da büyük fayda sağlayacağını vurgulayan Doç. Dr. Ayhan Kılıç “Bu tür tedbirlerle akut aşamadaki sorunlar geçebiliyor. Ama biz el cerrahlarının en sık gördüğü artık akut aşamayı geçmiş, kronikleşmiş doktor doktor acaba bu nedir ya da bunu ameliyatla ya da ameliyatsız kime tedavi ettirebilirim hastalarıdır. Ameliyatta en klasik yöntem açık ameliyattır” diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler