HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Oruç ile gelişen vücut değişiklileri

Yaklaşmakta olan, Ramazan ayında oruçla birlikte vücutta fiziksel ve ruhsal olarak ciddi değişimler meydana gelmekte. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 25’ini oluşturan 1.6 milyar civarında Müslüman bu ayda oruç tutmakta. Oruç ile sindirim sistemi açısından en büyük değişiklik düzenli üç öğün yemek ve ara öğünler yerine, iftar ve sahur ile birlikte sadece iki öğün yemek yenilmesi ve buna paralel olarak alınan gıdalar ve sıvılardan vücuda giren su miktarının azalmasıdır.

Oruç ile gelişen vücut değişiklileri

Oruç tutulan saatler boyunca dişler, tükürük, mide ile bağırsak ve diğer sindirim organları 30 günlük tatile girer. Benzer şekilde oruç tutulan süre içinde sigara vb. keyif verici maddelerin alımı da duraksamaya uğramaktadır.

Müslümanlıkta oruç günlerinin uzadığı yaz aylarına gelmesi ve oruç tutulan ülkenin Ekvator’a olan yakınlığı ile birlikte zorlaştığını belirlenmiştir. Hicri takvimin 9. ayına denk gelen Ramazan ayının, ay ve güneş takvimleri veya hicri ve miladi takvim arasındaki farklılık nedeniyle yılda ortalama 11 gün geri gelmektedir. Dünya genelinde ortalama 12 saat oruç tutulmakta, ancak Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi ile birlikte bu süre 18 saate dek uzamakta ve kutuplara yakın olan bölgelerde yaz aylarında 22 saati bulabilmektedir.

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu

http://www.taviloglu.com
http://www.facebook.com/drtaviloglu
http://twitter.com/DrTaviloglu 
http://tr.linkedin.com/in/drtaviloglu
https://plus.google.com/101286043113581809324

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler