HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prof. Dr. Karadeniz: Kristalize olan bal, eritilmeden tüketilmeli

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, kristalize olan (şekerlenen veya donan) balın eritilmeden ekmeğe tereyağ gibi sürülerek tüketilmesini tavsiye etti.

Prof. Dr. Karadeniz: Kristalize olan bal, eritilmeden tüketilmeli

ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Turan Karadeniz, balda yoğun şekilde enzimler bulunduğuna dikkat çekerek şekerlenerek veya donarak oluşan balların kaynatılıp eritilmemesi gerektiğini söyledi.

Kaynatılarak eritilen balın reçel halini aldığını, bu nedenle içindeki faydalı enzimlerinde bozulduğunu belirten Prof.Dr.Karadeniz, "Enzimlerin parçalanabileceği sıcaklık değerleri var. Dolayısıyla ballar da yoğun şekilde enzimler bulunmaktadır. Kristalize olmuş ballar eritilmek suretiyle reçel şeklinde tüketiliyor bu doğru değil. Çünkü kaynatılan bir bal artık reçel olarak değer kazanıyor. Dolayısıyla bu karbonhidrat kaynağı durumuna düşebilir.Oysaki vitamin, mineral,enzimler ve proteinler açısından hakiki bal çok değerli" dedi.

Balların kristalize olabildiğini, kristalize olan balın da eritilmeden tereyağın üzerine sürülerek tüketilmesini tavsiye eden Prof.Dr.Karadeniz, "Balları eritmeyelim,içerisindeki başta enzimler olmak üzere birçok metobolizmaya faydalı olabilecek etkenleri pazifise etmeyelim. Tereyağ gibi ekmeğe sürerek rahatlıkla tüketebiliriz" diye konuştu.

(DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler