HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tuzlardaki aldatmaca

Ülkemizde dünya ortalamasının 10 katı tuz kullanılmaktadır.

Tuzlardaki aldatmaca

Tuzun zararlı olmasının nedeni %95-97 sinin sodyum içermesidir. Bu yüksek sodyum oranı tüm tuz çeşitlerinde yüksektir. Yüksek sodyum da hipertansiyona neden olur. Her türlü tuzu az tüketmek gerekir.

İyotlu tuz kullanımı özellikle gebeler ve çocuklar için hayati önem taşır. Anne karındaki bebeğin gelişimi için iyot alınması gerekir. Çok özel durumlar dışında "iyotlu tuz" kullanılması bilimsel olarak kanıtlanmış bir bilgidir. Basında yer alan ve kuvvetle yararlı olduğu söylenen "kaya tuzu", "himalaya tuzu" gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur ve yüksek oranda sodyum mevcuttur. Ayrıca Sağlık Bakanlığının yaptığı araştırmalara göre bu tuzların içinde "plütonyum, radon" gibi çok zararlı radyoaktif maddeler bulunmaktadır.

Bu tuzların minerallerden zengin olduğu iddia edilmektedir. Ancak bu mineraller vücuda yararı olamayacak kadar eser miktardadır. Bu tuzların kullanımı ile insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır. Özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılması ancak bunun da az miktarda olması önerilmektedir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler