HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Minik Berfin ilik nakli bekliyor

Lösemi hastalığına yakalanan ve özel bir hastanede tedavi gören minik Berfin, iyileşebilmek için ilik nakli bekliyor.

O küçücük bedeninde, taşıdığı kocaman yüreğiyle, lösemili çocuklara moral vermek ve onlara destek olmak için etkinliklere katılıyor, anne ve babasıyla onların iyi olması için çırpınıyordu. Ne var ki, aynı hastalık onu da buldu...

Berfin ve annesi, hastalığa yakalanmadan önce lösemili hastalara destek olurken...

Berfin Güneş henüz üç yaşında. Yaklaşık bir ay önce yüksek ateş şikayetiyle hastaneye kaldırıldı ve yapılan tetkikler sonucunda lösemi teşhisi kondu. Üstelik löseminin en tehlikeli türü olan AML M7. Anne Burcu Güneş, hastalığa yabancı değil. Lösev’de gönüllü. Küçük kızı Berfin’le birlikte henüz bu hastalıktan habersizken etkinliklere katılıyor ve hastalara destek oluyorlardı. Şimdi aynı savaşın içindeler.

BAĞIŞ KONUSUNDA ÇOK DUYARSIZIZ

Berfin şu anda Halkalı’da özel bir hastanede tedavi görüyor. Kemoterapi tedavisi sonucunda vücudundaki ilik seviyesinin yükselmemesi ve zamanın giderek daralması tek çare bırakıyor, o da ilik nakli. Aslında yeteri kadar bağışçı olsa Berfin’e uygun iliği bulmak o kadar zor olmayabilir. Fakat ülkemizde kök hücre bağışı çok az sayıda ve insanların geneli bu konuyla ilgili bilgi sahibi değil ya da duyarsız. Neredeyse 80 milyon insanın yaşadığı ülkemizde sadece 137 bin kök hücre bağışçısı var. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine bakıldığında ise 137 Bin bağışçı adayından 53 tanesi ile nakil gerçekleştiği görülüyor.

T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğinde gerçekleştirilen bağışlar için, 18 – 50 yaş aralığında bulunma ve ciddi bir kronik rahatsızlık olmama şartı aranıyor. Eğer bağışçı, hasta yakını ise o zaman 2 – 60 yaş aralığında da bağış yapılabiliyor.

NASIL BAĞIŞÇI OLURUM?

Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı kök hücre naklinde işbirliği halindeler. Kızılay’ın kan merkezleri haftanın 7 günü gece saat 12’ye kadar bağış kabul ediyor. 24 saat açık olan ve bağış kabul edilen kan merkezleri de var, ancak önceden bilgi almak gerekebilir. ( Kızılay Çağrı Merkezi numarası: 168 )

Yapacağınız şey oldukça basit. Eğer 18 yaşından büyükseniz ve 50 yaşını aşmamışsanız, çok ciddi bir kronik rahatsızlığınız yoksa, bir Kızılay Kan Merkezi’ne başvurup 5 dakikanızı ayırarak 3 küçük tüp kan verebilir ve Berfin’e umut olabilirsiniz.

BERFİN'İN ÇOK FAZLA ZAMANI KALMADI

Zaman, Berfin ve onun gibi birçok hasta için daralıyor. Uygun ilik bulunmazsa belki de yaşama gözlerini kapayacaklar. Neden şimdi harekete geçmiyoruz? Bizim için beş dakika sürecek ve belki bir hayatı kurtaracak küçük bir iyilik için neden bekliyoruz?

Unutmayalım, hepimiz hasta olmaya adayız. Minik Berfin ve ailesi lösemi hastalarına destek oluyorlardı. Hastalık onları da buldu. Bizi ya da yakınlarımızı da bulma ihtimali var. Kendi başımıza ya da yakınlarımızın başına gelmeden duyarlı olalım ve harekete geçelim. Gelin onların umutları olalım. Kim bilir, belki de yapacağımız bağış bir hayat kurtarır.

Okuyucularımıza küçük bir not: Facebook'ta 'Berfin için tek yürek' adında herkese açık bir grup var. Bilgi almak isteyen okuyucularımız oradan da Berfin için ulaşım sağlayabilirler. Ayrıca toplumsal duyarlılık gerektiren konularda adından söz ettiren yardım sever Ekşi Sözlük yazarlarına da selam olsun. Çoğu kez olduğu gibi, yine duyarlı bir kampanyayla Berfin'e destek olmalarını ve bağış için kan merkezlerine hücum etmelerini bekliyoruz.

8 MAYIS'TA TOPLU KÖK HÜCRE BAĞIŞI

Öte yandan, 'Berfin için tek yürek' grubu önemli bir etkinlik düzenliyor. 8 Mayıs Pazar günü Çapa Kızılay Kan Bağış Merkezi'ne gidilerek topluca kök hücre bağışında bulunulacak ve hasta çocukların annelerine belki de en güzel 'Anneler Günü' hediyesi verilmiş olacak. Grubun amacı kampanyayı duyurarak, kök hücre bağışına katılımı artırmak.

Sosyal medyadan ulaşmak için tıklayın


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler