İngiltere basınında bugün Katalonya'nın bağımsızlık girişimi, Suriye'deki gelişmeler, İtalya'da zeytinyağı skandalı, İngiltere'deki Müslümanlar ve Suudi Arabistan'a dair haberler var.
Financial Times gazetesi bugün başyazısında Katalonya'nın İspanya'dan bağımsızlığını amaçlayan önergesini eleştiriyor.
Yazıda, İspanya'nın ekonomik krizden yeni çıktığı ve ihtiyacı olan son şeyin ülkenin üniter devlet yapısını sorgulayacak bir anayasal kriz olduğu yorumu yapılıyor.
İspanya Başbakanı Marioano Rajoy'un bağımsızlık önergesini Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığı hatırlatılan başyazıda şu ifadeler var: "Fakat bu krizin siyasi bir çözüme ihtiyacı var. Anayasa İspanya demokrasisine iyi hizmet etti fakat ülkenin ihtiyacı olan şey bu belgenin daha açık federal hatlarla beraber dinamik ve gelişen bir devlete hizmet eden canlı bir belge olması."
"Bu gazete, İskoçya'nın ayrılmasına karşı çıktı ve İspanya'nın dağılmasını da aynı ölçüde istenmeyen bir durum olarak değerlendiriyor. Ekonomik sonuçları İspanya içinde Katalonya içinde yıkıcı olur, ciddi siyasi ve yasal belirsizlikler yaratır ve her iki tarafta da kamu finansmanının kapasitesi konusunda şüpheler doğurur."
"Madrid, Barselona'nın başkaldırısına aşırı tepki göstermemeli. Ama derin krizleri tetiklemekten geri adım atması gereken en başta Katalonyadır."
Times gazetesinde yer alan bir haberde İngiltere'nin, savaş suçları işlediği iddia edilen Suudi Arabistan'la olan silah ihracatı anlaşmalarını iptal edebileceği yazıyor.
Haberde İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'un da Riyad'ın Yemen'de savaş suçları işlediği iddialarının araştırılması çağrısı hatırlatılıyor.
Haberde yer alan ifadeler şöyle: "Uluslararası Af Örgütü, hükümet yetkililerinin Yemen saldırısında İngiliz silahlarının kullanıldığını itiraf etmesi üzerine İngiltere'yi Suudi Arabistan'a yapılan silah satışını durdurması uyarısında bulundu."
Uluslararası Af Örgütü, Yemen'de en az 2 bini sivil, toplam 5 bin 600 kişinin öldüğü Suudi Arabistan operasyonunda 'Riyad'ın savaş suçu işlediğine dair kanıtlar bulunduğunu savunuyor.
BBC'ye konuşan Hammond ise, Suudi Arabistan'ın uluslararası hukuku ihlal ettikleri iddialarını yalanladığını söyledi.
Independent gazetesi başyazısında Rusya'nın Suriye'deki çözüm için sunduğu sekiz maddelik plana yer veriyor.
"Kağıt üstünde barış" başlığını taşıyan yazıda Esad iktidarda kaldığı sürece iç savaşın sonlanmayacağı belirtiliyor.
Independent gazetesinde Suriye'ye dair aktarılan bir diğer haberde de antik kent Palmyra'nın durumuna ilişkin.
Habere göre, Suriye'nin antik kentlerinden ve müzelerinden sorumlu Profesör Maamoun Abdülkerim İngiltere ziyareti sırasında 'uluslararası toplumun harekete geçmemesi durumunda Palmyra'nın altı ay içinde tamamen yok olacağı' uyarısında bulundu.
Abdülkerim çağrısında şu ifadeleri kullandı: "Suriye'yi bu kültür savaşında yalnız bırakmayın. Size ihtiyacımız var. Eğer işler olduğu gibi devam ederse, Plamyra tamamen yok olacak. Bundan eminim. Palmyra'ya özgürlüğünü vermeleyiz yoksa bir ikonu kaybedeceğiz. Ne yapılması gerektiğine karar vermek politikacıların ve strateji uzmanlarının işi."
Daily Telegraph, İtalya'da altı zeytinyağı şirketi hakkında sahte zeytinyağı satma iddiasıyla soruşturma açıldığını yazıyor.
Haberde, İtalya'nın en bilindik şirketlerinin düşük kaliteli zeytinyağlarını, daha kaliteli olan sızma zeytinyağı etiketiyle sattığı iddialarına yer veriliyor.
Skandal, İtalya'nın May adlı tüketici dergisinin haberiyle duyuldu. Test edilen 20 markan dokuzunun düşük kalitede olduğu tespit edildi.
İtalyan tüketici derneği Federconsumatori Başkanı Rosario Trefiletti, skandalla ilgili şunları söyledi: "Bu üçkağıtçılık yalnızca tüketicilere değil, tüm ülkeye ve İtalyan ürünlerinin imajına verdiği zarar çok büyük."
İtalya, İspanya'dan sonra en büyük ikinci zeytinyağı üreticisi. Sektör değerinin yıllık 5 milyar euro olduğu tahmin ediliyor.
Daily Telegraph'ın haberine göre iddialar hakkında soruşturma açıldı.
Guardian gazetesi, İngiltere'de İslamofobinin arttığına dair bir raporu aktarıyor.
İslami İnsan Hakları Komisyonu'nun (IHRC) bu yıl 1780 kişiyle yaptığı görüşmelerin sonuçlarına dayandırılan rapora göre İngiltere'deki her 10 Müslümandan altısı İslamofobik davranışlara tanık oldu. Bu rakam 2010'da yine aynı sorularla yapılan araştırmada 10'da 4 olarak belirlenmişti. Veriler, son beş yılda İslamofobinin arttığına işaret ediyor.
Guardian gazetesinin aktardığı raporda, 'şeytanlaştırıldığını' düşünenlerin de sayısı artarken, Müslümanlar fiziksel ve sözcü tacize uğradıklarını ve iş yerinde ayrımcılığa maruz kaldıklarını söylüyor.
Guardian gazetesinde yer alan bir diğer haberde de Uluslararası Af Örgütü'nün Çin'de güvenlik güçlerinin siyasi muhaliflere, aktivistlere, ve avukatlara Orta Çağ yöntemleriyle işkence yapmaya devam ettiklerine dair raporu var.
Rapor, çivili sopa, çivili işkence koltuğu ve elektrikli sopayla işkence yapıldığını öne sürüyor.
Guardian, raporun 40'a yakın Çinli insan hakları avukatlarıyla yapılan görüşmlere dayandırıldığını yazıyor.
Daily Telegraph gazetesi Suudi Arabistan'ın reform hazırlığında olduğuna ilişkin özel bir habere yer veriyor.
Gazetenin ele geçirdiği manifesetoda ülkenin ekonomiden, kadının toplumdaki rolüne, insan hakları konularına kadar bir dizi başlıkta değişime gidilmesi ön görülüyor.
Habere göre reformlar arasında, bütçede kesintiye gidilmesi, özel sektörün rolünün güçlendirilmesi ve Suudi Arabistan Krallığı'nın yönetim şeklinin değiştirilmesi de var.