MUĞLA (İHA) - 1800’lü yıllarda kurulan Yatağan’ın Kapubağ köyü Meyistan Mahallesi, 150 yıllık geçmişinin ardından şimdi virane bir köy durumunda. 1970’li yıllarda köyün gençlerinin çalışmak için dışarı gitmesi ile başlayan göç, 1990’lı yıllara kadar devam etti. Kapubağ köyünün mahallesi durumundaki Meyistan Mahallesi, Yatağan’ın tek Alevi mahallesi iken, köy sakinleri Yatağan ve çoğunluğu Milas’ın Koru köyüne taşındı.
Evlerin tamamı taştan yapılırken, ikişer katlı evlerin üst katlarına da evin içinden giriş yapılıyor. 100-150 yıllık evlerin birçoğu hala ayakta ve kullanılır durumda. Yatağan ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Kapubağ Meyistan Mahallesinde şu sıralar çobanlar koyunlarını otlatırken, köye yabancı uyruklu bazı şahıslar geldiği ve arazileri satın almak istedikleri öğrenildi.
Köyde doğup büyüyen ve daha sonra Yatağan’a göçen 61 yaşındaki Celal Sert isimli vatandaş, “Ben bu köyde doğup büyüdüm. 1970’li yıllarda göç başladı. İlk göç edenler Ali Dalar, Hasan Dalar ve Mehmet Biçer aileleri oldu. Bu aileler Milas’ın Koru köyüne taşındı. Her geçen gün mahallede genç nüfus azaldı. Genç nüfusun çalışmak için dışarıya gitmesi ve geri dönmemesi üzerine ikinci kafile olarak benim babam ile birlikte diğer akrabalar da 40 hane Yatağan’a taşındık. Köyde genç kalmayınca yaşlılar da çocuklarının yanına taşındı. Bizim burada arazilerimiz var. Arazilerimizi ekip biçmeye devam ediyoruz” dedi.
Meyistan mahallesinde çobanlık yapan Kapubağ köyünden Hatice Havadan isimli bayan, 15 yıl önce tüm köyün göç ettiğini belirtirken, “Yıllar önce bu köyde çok sayıda insan yaşıyordu. Zamanla köy nüfusu yaşlanınca hepsi birden taşındı” diye konuştu.