Emekli laboratuvar teknisyeni Safiye ve biyokimya uzmanı Haydar Gelgi çiftinin 3 çocuğundan Rumeysa Gelgi'nin, doğuştan 'Weaver Sendromu' olması nedeniyle boyu hızla uzadı. 2012'de 15 yaşındayken boyu 2 metreyi geçen Gelgi'nin ailesi Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurdu. Guinness World Records Türkiye Hakemi ve Sorumlusu Şeyda Subaşı, Mart 2014'te Safranbolu'ya gelerek Rumeysa Gelgi'nin boyunu 2 metre 13.5 santim olarak ölçüp dünyanın 18 yaş altı en uzun boylu genç kızı olarak tescilledi. Rumeysa Gelgi'ye, 9 Temmuz'da Misak-ı Milli Meydanı'nda düzenlenecek törenle sertifikasının verileceği belirtildi.
İlkokulu evde eğitim alarak bitiren, şuanda da açıköğretim lisesi 3'üncü sınıf öğrencisi olan Rumeysa Gelgi, hastalığı nedeniyle yaşıtlarına göre hızlı geliştiğini ve birçok sağlık problemi yaşadığını söyledi. Doğduğundan bu yana Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Kliniği tarafından takip edildiğini anlatan Gelgi, walker desteği olmadan ayağa kalkamadığını ve yürüyemediğini ifade etti. Rumeysa Gelgi, şöyle konuştu:
"Hastalığım nedeniyle 6 yaşımda ilaç tedavisine başlandı. Bu tedavi ile 3 yıl içinde boyum çok hızlı uzadı. 3 yıl sonunda ise boyumun uzaması durmaya başladı. Tedavim bittiğinde boyum 2 metre 2 santim civarındaydı. Boyum o yıllardan sonra yılda 1-2 santim kadar uzamaya devam etti. Geçen yıl Aralık ayında skolyoz ameliyatı ile omurga iliğim düzeltildi. Bu ameliyattan sonra boyum 7 santim kadar daha arttı. En büyük artış o zaman oldu. Bu sıkıntıların dışında insanların garip davranışlarına ve bakışlarına maruz kalabiliyorum. Bu da zaten büyük bir dezavantaj. Küçüklüğümde benden korkanlar oldu. Çoğu insan bana insan değilmişim gibi bakıyorlardı. Ama onlara artık aldırmıyorum."
Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde biyokimya uzmanı olan Haydar Gelgi, kızının geçen yılki ameliyatı nedeniyle büyük sıkıntı ve stres yaşadıklarını söyledi. O ameliyatın ardından kızının yeni yeni kendisini toparladığını anlatan Gelgi, "Kızımın omiriliği 'S' şeklindeydi. O düzeltildi. Şimdi yavaş yavaş kendisini toparlıyor. Yeni yeni yürümeye başladı. Omuriliğe 1 metreye yakın platin konuldu. Ameliyat öncesi kızım yüz üstü yatıyordu. Minibüsün arkasına koyduğumuz yatakta taşıyorduk. Şimdi yüz üstü sırt üstü yatıyor. Oturabiliyor da. Ama yatak yine duruyor minibüste. Ayrıca kendi yemeğini yiyebiliyor. Kızımın daha da iyi olacağına inanıyorum" diye konuştu.
(DHA)