Bebeğiniz ikinci aya girdiğinde gündüz uyanık kaldığı saatler fazlalaşacak ve bu durum bebeğiniz ile daha fazla aktivite yapmanıza olanak sağlayacaktır. Aktiviteden kastımız bebeğinizle konuşmanız, ona ninniler söylemeniz, masaj yapmanızdır. Aslında bütün bunlar bebeğinizle kaliteli zaman geçirebileceğiniz birer aktivitedir. Bebeğinizi rahatlatır ve birlikte bir iletişimde bulunursunuz. Bebeğinizle aranızda bir iletişim ve güven bağı oluşabilmesi için bu yaşlarda dahi onunla konuşmanız önemlidir.
Bebeğinizin bu dönemde motor hareketleri daha gelişmekte ve kavrama yeteneği güçlenmektedir. Cisimleri kavrayabilmekte ve uzanabilmektedir. Bu sebeple bebeğinizin dikkatini çeken peluş oyuncaklar ya da çıngıraklar bu dönemde de bebeğinize alabileceğiniz oyuncaklar arasında yer alabilir.
Bebeğinizle güzel vakit geçirmek için oynayabileceğiniz oyunlara örnek vermek gerekirse 2 aylık bebekler için “Yuvarlanma Planı” dediğimiz bir aktiviteyi tercih edebilirsiniz. Bu dönemde bebeğiniz vücudunun kontrolünü sağlamak için gerçekten çaba sarf etmektedir. Ellerini, ayaklarını ne yöne hareket ettirmesi gerektiğini henüz tam olarak anlayamamıştır. İster evde, ister dışarıda uygulayabileceğiniz bu basit egzersiz ile çocuğunuzu, vücudunun kontrolünü almaya hazırlayabilirsiniz. Bu aktivite 2 – 6 ay arası bebeklerin kalın motor becerilerini, dokunma duyusunu ve vücut farkındalığını geliştirmek için iyi bir egzersizdir. Tek ihtiyacınız ise oldukça büyük battaniyedir. Havanın sıcak olduğu ve bebeğinizin üşümeyeceğinden emin olduğunuz bir havada parkta onunla yürüyüş yapabilir, varsa arka bahçenize çıkabilir ya da etkinliği tamamen evde yapabilirsiniz. Battaniyenizi çim gibi yumuşak bir yere serebilir ya da sadece evdeki yumuşak ve geniş bir alanı tercih edebilirsiniz.
Bebeğinizin rahat hareket edebilmesi için hava şartlarına uygun şekilde çocuğunuzun kat kat kıyafetleri varsa mümkün olduğunca fazla kısmını üzerinden çıkartın. Eğer kalın bir bezi varsa onu bile çıkartabilir ve bir süre özgürce, bezsiz kalmasına izin verebilirsiniz. Bebeğinizi yumuşak zemine yüzüstü ya da sırtüstü şekilde yatırın ve onun kendini döndürmesine yardımcı olun. Eğer bunu kendi başına yapabiliyorsa bırakın istediği kadar yuvarlansın ve özgürlüğün tadını çıkarsın. Sizin yardımınızla döndükten sonra tekrar başlama pozisyonuna getirin ve kendi kendini yuvarlayabilmesi için ona biraz destek verebilirsiniz. Bu oyunu battaniyenin ortasından sonuna gidene kadar oynayabilirsiniz. Sizin yardımınızın onun vücut kontrolündeki önemini unutmayınız.
Battaniyenin sonuna geldiğinizde onu tekrar ortaya götürüp baştan başlamasına izin verin. Bu ona bir yerlere ulaşma hissini tattıracaktır. Bunu bebeğiniz keyif aldığı sürece yapabilir, eğlenceli ve eğitici vakit geçirebilirsiniz. Bebeğiniz henüz dünyayı keşfetmeye yeni başladı bu nedenle eğer yeni bir perspektiften manzaranın tadını çıkarıyor gibi görünüyorsa sadece yanına uzanıp onunla beraber bu anın tadını çıkarabilirsiniz.
Unutmayınız ki her bebek farklıdır ve gelişme hızları herkeste farklılık gösterir. Bu nedenle eğer siz bebeğinizin böyle bir etkinlik için henüz hazır olmadığını düşünüyorsanız sorun değil, bunu birkaç hafta sonra deneyebilirsiniz.