ANKARA (İHA) - Demokratik Toplum Partisi (DTP) Muş Milletvekili Sırrı Sakık, iki yılın ardından ilk kez TBMM Başkanı ile yurt dışı gezisine çıktıklarını belirterek, "TBMM Başkanı'nın bu vesileyle ilk kez tarafsız olduğunu söyleyebiliriz. Bütün gruplar gidiyorsa DTP de buna dahil edilmelidir. Zaten bu ülkede olup biten bütün kavganın nedeni ötekileştirme politikasından kaynaklanıyor. Umuyorum bundan sonra bu tür bir uygulama olmaz. İç barışımızı birlikte sağlayabiliriz. Yani bu bir lütuf değil, DTP'nin bir hakkıdır" dedi.
DTP Muş Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Sırrı Sakık, iki yıl sonra ilk kez bir TBMM Başkanı ile yurt dışına çıkan DTP temsilcisi oldu. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile Azerbaycan seyahatine katılmak üzere Esenboğa Havalimanı'na gelen Sakık, gazetecilerin geziye ilişkin sorularını cevaplandırdı. Sakık, iki yıldır DTP'ye yapılanan büyük bir haksızlık olduğunu belirterek, "Eğer istenirse oluyormuş" dedi. Daha önce eski TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın Meclis iç tüzüğünü gerekçe göstererek DTP'yi heyetine
dahil etmediğini anlatan Sakık, iç tüzükte böyle bir madde olmadığını, Meclis'te grubu bulunan bütün siyasi partilerin yurt dışı gezilerinde temsilci bulundurmak gibi bir zorunluluğu olduğunu söyledi. Sakık, "Bu DTP'ye uygulanmıyordu. İşte iki yıl sonra uygulanıyor. Aslında bu bir lütuf da değil. Yani parlamento başkanının tarafsızlığı. Bu vesileyle ilk kez tarafsız olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü sürekli bir taraf gibi davranıyordu. Bu vesileyle teşekkür ediyoruz" dedi.
Bir gazetecinin 'Sizin isminize mi davet geldi?' sorusu üzerine Sakık, "Divandan benim adıma davet geldi. Ama tahmin ediyorum grup adına da bundan sonra olacak. Olması gerekir. Yani bütün gruplar gidiyorsa DTP de buna dahil edilmelidir" diye konuştu. İki yıldır uygulanan haksızlığın bir an önce giderilmesi gerektiğini ifade eden Sakık, şunları kaydetti:
"Zaten bu ülkede olup biten bütün kavganın nedeni ötekileştirme politikasından kaynaklanıyor. Yani siz halkın iradesiyle grup oluşturan bir grubu görmezden gelirseniz bu ülkede demokrasiyi ve özgürlükleri inşa edemezsiniz. Ne yazık ki TBMM'de biz bu uygulamayla iki yıl karşı karşıya kaldık. Umuyorum bundan sonra bu tür bir uygulama olmaz. İç barışımızı birlikte sağlayabiliriz. Yani bu bir lütuf değil, DTP'nin bir hakkıdır. Gecikmiş bir hakkının bugün yerli yerine oturtulduğunu görüyoruz."
Sürekli iç tüzüğe gönderme yapılarak gezilere davet edilmediklerini belirten Sakık, "İç tüzükte böyle bir şey yok. Gelen bütün tezkerelerde açıkça grubu bulunan DTP dışarıda tutuluyordu. Ama istenince demek ki oluyormuş, iç tüzük de engel değilmiş" dedi.