KIRŞEHİR (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Kırşehir'de düzenlenen 'İhracat Artışı Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "2007 yılı ihracat hedefimiz 100 milyar dolar" dedi.
Sabah saatlerinde Kırşehir'e gelen Bakan Tüzmen'i Vali M. Lütfullah Bilgin, AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan ve Hacı Turan, Belediye Başkanı Halim Çakır, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Çopuroğlu ve Esnaf Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk karşılarken; Bakan Tüzmen, ilk ziyaretini Vali Bilgin'e yaptı. Vali Bilgin tarafından Bakan Tüzmen'e Kırşehir'in türkülerinin içerisinde bulunduğu CD ile üzerinde Ahi Evran Veli'nin sözlerinin bulunduğu plaket hediye edildi.
Vali Bilgin'i ziyaretin hemen ardından Belediye Başkanı Halim Çakır'ı makamında ziyaret eden Bakan Tüzmen, son olarak Kültür Müdürlüğü Salonu'nda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen 'İhracat Artışı Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı. TİM toplantısına Bakan Tüzmen'in yanı sıra Vali Bilgin, Milletvekilleri Mikail Arslan ve Hacı Turan, Ticaret Odası Başkanı Mehmet Çopuroğlu ile iş adamları ve daire müdürleri katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Tüzmen, 100 milyar dolar ihracat hedefini bu senenin ilk 2 ayında ortaya çıkan sonuçla kısa sürede yakalayacaklarını belirterek, "Kolay değil bizim için burada 100 milyar dolarlık bir rakamı yakalayabilmek. Bu rakamı yakalayabilmemiz için geçen yılki rakama 15 milyar dolar eklememiz gerekiyor. Ocak ve Şubat aylarında 3 milyar dolarlık ekstra bir ihracat geliriyle bu 15 milyar doların önemli bir kısmını karşıladık. Ama gideceğim yol var daha. 12 milyar dolara daha ihtiyacımız var" diye konuştu.
Şubat ayının ihracat şampiyonlarının ve son 2 ayın şampiyonlarının otomotiv, makine ve demir çelik sektörleri olduğunu kaydeden Bakan Tüzmen, "Bu 3 sektörümüzden makine imalat sektörü yüzde 54'lük bir artış yapıyor. Yine demir çelik sektörü yüzde 34'lük, otomotiv sektörü de yüzde 34'lük bir artış yapıyor. Bu sektörlerde yıldızlaşıyoruz. Tabi bizim için komple bir hareket bu. 85 milyar dolar ihracat 2006'da, 2002 yılının 36 milyar dolar ihracatından gelen yüzde 137'lik bir artışla gelen önemli bir başarı. 222 milyar dolar dış ticaret yapan bir ülkeyiz. Anadolu'nun her şehri ihracatçı bir il olmaya başladı. Tabi bu çalışmalarımızı çok daha iyi noktalara getirmek için gerekli planları şu anda yapmamız lazım. 2007-2009 yılı ihracat stratejik planımız var" diye konuştu.
TİM Başkanı Oğuz Satıcı ise, Şubat ayı ihracat rakamlarını açıklarken, özellikle Merkez Bankası'na seslenerek, "Önümüzdeki günlerde IMF ile bir görüşme yapılacak. Burada Türkiye'nin en büyük sıkıntısı olan faiz konusu birinci madde olacak. Türkiye'nin yüksek faiz ödemesi canımızı acıtıyor. Türkiye'de her şey iyiyken, siyasi iktidarla ve arkasına aldığı rüzgarla Türkiye ilerlerken, dünyanın en yüksek faizini ödeyen ülke olmamız bizi bir anlamda rahatsız ediyor. Merkez Bankası'nın para politikasını ve faiz konusunu tekrar gözden geçirmesini istiyoruz. Faizleri düşürme konusunda adım atılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
Şubat ayı ihracat rakamlarını da açıklayan Başkan Satıcı, şunları kaydetti:
"Şubat ayı ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24.50 artış kaydederek 7 milyar 588 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2007 yılının ilk 2 ayında ihracatımız ise yüzde 28.79 artışla 14 milyar 185 milyon dolara ulaşmıştır. Düşünün 1980'lı yıllarda bir yıl içerisinde 3 milyar dolar ihracat yapılırken, bugün 2 ayda bu rakamı 14 milyara ulaştı. Dile kolay. Geriye dönük 12 aylık ihracatımız yüzde 20.58 artışla 89 milyar doları yakalamıştır. Kasım ayında en fazla ihracat gerçekleştiren sektörlerimiz arasında 1 milyar 542 milyon dolar ile taşıt araçları ve yan sanayi, 1 milyar 230 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 751 milyon dolarla elektrik ve elektronik sektörler olmuştur. Toplam ihracatımız içerisinde yüzde 11.07'lik bir paya sahip olan tarım sektörümüz, 2007 Şubat ayında geçen yıla göre yüzde 7.79 artış kaydetmiştir. Tarım ve hayvancılık sektörlerimizde en fazla artış yüzde 55 ile canlı hayvan, su ürünleri ve mamulleri sektöründe kaydedilmiştir.
Bunu yüzde 40.28 ile ağaç mamulleri ve orman ürünleri, yüzde 29.17 ile kesme çiçek takip etmiştir. Kuru meyve ve mamulleri sektörümüz yüzde 11.63, meyve ve sebze sektörümüz yüzde 10.78, yaş meyve ve sebze sektörümüz yüzde 8.35, hububat ve bakliyat tohumlar sektörümüz de yüzde 6.58 artış sağlamıştır. Buna karşın; fındık ve mamulleri sektörümüzde yüzde 15.66, zeytin ve zeytinyağı sektörümüzde yüzde 12.51, tütün ve mamulleri sektörümüzde yüzde 12.23 oranlarında düşüş gerçekleşmiştir. Şubat ayında ülkemiz ihracatının yüzde 87.09'unu gerçekleştiren sanayi sektöründe aylık ihracatımız yüzde 27.29 atış ile 6 milyar 609 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Sanayi sektöründe 2 aylık ihracatımız 12.2 milyar dolar, son 12 aylık ihracatımız ise 76.7 milyar doları geride bırakmıştır. Sanayide en büyük ihracat artışı yüzde 57.54 ile makine ve aksamları sektöründe kaydedilmiştir.
Şubat ayında kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründeki yüzde 48'lik artış ile taşıt araçları ve yan sanayi sektörünün kaydettiği yüzde 40.93 oranındaki artış dikkat çekmektedir. Diğer taraftan, demir ve çelik ürünleri sektöründe yüzde 36.27, demir ve demir dışı metallerde yüzde 34.5, deri ve mamullerinde yüzde 27.11, tekstil ve hammaddelerinde yüzde 16.96, değerli maden ve mücevherat sektöründe yüzde 20.66, halı sektöründe yüzde 19.17, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe yüzde 10.86, çimento ve toprak ürünlerinde yüzde 3.22 artış sağlanmıştır. Madencilik ürünleri sektörümüz ihracatını lracat rakamlarını açıklarŞubat ayındaki yüzde 1.84'lük artış ile 139.4 milyon dolara çıkarmıştır. Sektör, 2007 yılının ilk 2 ayında yüzde 40.18, son 12 ayda ise yüzde 41.49 oranında ihracat artışı göstermeyi başarmıştır."
TİM Başkanı Oğuz Satıcı, konuşmasında son olarak, "Türkiye, 100 milyar dolarlık ihracata doğru yüzücü bakanı ile ilerlemeye devam ediyor. İnşallah senenin sonunda Kırşehir'in de desteğiyle bu ihracat rakamını gerçekleştirmiş olacağız" dedi.