ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, son 4 yılda tarımsal destek miktarını 2.5 kat artırdıklarını belirterek, "2007 bütçesinden tarıma 5 katrilyon 300 trilyon lira tarımsal destek vereceğiz" dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, tarımsal destek miktarlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, kırsal alanda yaşayan vatandaşların ve çiftçilerin hayat standartlarını yükseltmek için çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Toplam tarımsal desteklerin miktarını 2.5 kattan daha fazla artırdıklarını ifade eden Eker, Türkiye'de 2002 yılında 1 katrilyon 868 trilyon Türk Lirası tarımsal destek verilirken 2006'da bu rakamın 5 katrilyona çıktığını kaydetti. 2007 bütçesinden tarıma 5 katrilyon 300 trilyon Lira tarımsal destek verileceğini açıklayan Eker, tarımsal desteklerde hedeflerinin ürünü ve üreticiyi desteklemek olduğunu belirtti. Eker, bu kapsamda toprak sahiplerinin desteklendiği Doğrudan Gelir Desteği'nin miktarını azaltarak bunun yerine ürün ve tarımsal girdi desteklerini artırdıklarını kaydetti. Bakan Eker, ayrıca ürün desteklerine bölgeler arası fark da getireceklerini belirterek, Havza Bandı Üretim Destek Projesi ile Türkiye'nin hangi bölgesinde yüksek verimlilikte hangi ürün yetiştiriliyorsa o ürünün yüksek oranda destekleneceğini, verimli bölgede verimsiz ürün üretene ise daha az destek verileceğini bildirdi.
Eker, "Türkiye'yi 24 üretim havzasına böldük. Şu an bu havzalardaki ürünlere aynı ve eşit miktarda destek veriliyor. Bunun mutlaka farklılaştırılması gerekiyor. Gelecek yıl Havza Bandı Üretim Destek Projesini hayata geçireceğiz. Amacımız Türkiye'de tarım sektörünün daha iyi rekabet edebilmesi" dedi.
Havza Bandı Üretim Projesi ile piyasada fiyatı yüksek olan ya da devlet tarafından desteklenen ürünlerin tüm ülke genelinde ekiminin engellenmesi amaçlanıyor. Buna göre, buğday'ı en verimli üretim alanı olarak belirlenen Konya Ovası ya da İç Anadolu Bölgesi'nde üretenler yüksek fiyatla desteklenirken, diğer bölgelerde üretenler ise daha az desteklenecek. Buna karşılık pamuk için verimli olan Çukurova bölgesinde daha karlı olduğu için başka bir ürün üretilmesi de yine daha düşük destekle caydırılmaya çalışılacak.