TEL AVİV (A.A) - Lieberman, İsrail'e resmi ziyarette bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, "2012 yılına kadar bir Filistin devleti kurulması ihtimali kesinlikle yok" ifadesini kullandı.
Lieberman ile Lavrov'un kapalı kapılar ardındaki toplantısında, Moskova'nın Hamas'ı da Orta Doğu barış görüşmelerine katılması çağrısı nedeniyle anlaşmazlıklar olduğu belirtildi. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Ankara ziyareti sırasında "Orta Doğu sorununun çözümüne ihtilafın tüm taraflarının katılması gerektiği" yolundaki sözleri, İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından sert dille eleştirilmiş, yapılan açıklamada Hamas için "Çeçen teröristlerle aynı" ifadesi kullanılmış ve Hamas'ın Şam'daki Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Çeçen lideri Şamil Basayev'e benzetilmişti.
Bugünkü görüşmede, Lieberman'ın Lavrov'a Rusya'nın Hamas'a ilişkin son tutumuna kesinlikle karşı olduklarını bir kez daha vurguladığı kaydedildi. Lavrov'un da buna karşı, Hamas'ın Filistinliler arasındaki, özellikle Gazze'deki popülaritesini göz ardı etmenin imkansız olduğunu söylediği ifade ediliyor.
-"RUSYA DOĞRU ŞEYİ YAPTI"-
Lieberman-Lavrov ikilisinin görüşmedeki uzlaşmazlıkları, basın toplantısında da ortaya çıktı. Lavrov, Rusya'nın Hamas'la görüşmeler yaptığını belirterek, Hamas'ın Filistin halkının çoğunluğuyla seçildiğini vurguladı.
Ülkesinin Hamas'la temas kurarak doğru şey yaptığını söyleyen Lavrov, hiçbir şey yapmamanın kimseye yararı olmayacağını kaydetti.
Lieberman ise Lavrov'ın sözlerine karşılık, aralarındaki uzlaşmazlık noktalarından birinin, Rusya'nın Hamas'la diyaloğu olduğunun altını çizdi.
Lavrov, Hamas'la görüşmeleri sırasında örgütü diplomatik yöne doğru, Filistin Kurtuluş Örgütüne yakın bir çizgiye çekip Arap Barış İnisiyatifini desteklemesi için iknaya çalıştıklarını belirtti ve bu konuda olumlu hareketler gözlemlediklerini söyledi.
Lavrov, Orta Doğu'da barış anlaşmasına varılabilmesi için gereken her şeyin yapılması gerektiğine inandıklarını ifade ederek, Orta Doğu Dörtlüsünün daha etkili olabilmesi için mekanizmasının genişletilmesi gerektiğini ve Orta Doğu Dörtlüsünün, bu amaçla geçen günlerde Arap Barış İnisiyatifi temsilcilerinin de katılımıyla bir komite oluşturma kararı aldığını kaydetti.
Orta Doğu Dörtlüsü, BM, AB, ABD ve Rusya temsilcilerinden oluşuyor.
Lavrov, ayrıca Kudüs'ün nihai konumu kararlaştırılıncaya dek, gerilimi önlemek için her iki tarafın da tek taraflı hareketlerden kaçınmasını istedi.
İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman ise kendisine yöneltilen bir soru üzerine, "iyimser bir insan olarak" 2012 yılına kadar bir Filistin devleti kurulması ihtimali görmediğini ifade etti. Bazılarının bunu hayal edebileceğini belirten Lieberman, "Ama ben bu şansı görmüyorum. Biz doğrudan görüşmelere geçinceye kadar ekonomik görüşmeler yapmalıyız" dedi.
Lieberman, İran konusuyla ilgili olarak da İsrail'in yıllardır İran'ı bir tehdit olarak gördüğünü belirterek, bu ülkenin ayrıca teröre destek verip tüm bölge için bir tehdit oluşturduğunu kaydetti. "İran'ın nükleer sürecinin tüm Orta Doğu bölgesini bir silahlanma yarışına sürükleyeceğini" savunan Lieberman, "Bu tehdit mutlaka durdurulmalıdır" diye konuştu.
Lavrov da aynı konudaki bir soruya karşılık, İran'ın düşük oranda zenginleştirmiş uranyumu bulunduğunu bildiklerini, Türkiye ile Brezilya'nın da arabuluculuğunu yaptığı son inisiyatif zemininde Rusya'nın bir uzlaşma sağlanmasına yönelik çabalarını sürdürdüğünü söyledi.