HABER

29 yıldır hiç aksatmadan günlük tutuyor

VAN (İHA) - Van'ın Gevaş İlçesi'nde yaşayan İhsan Değirmencioğlu isimli vatandaş, 29 yıldır hiç aksatmadan günlük tutuyor. Günlüğünde Milli Güvenlik Kurulu'nun Kasım 2004'te ilk sivil genel sekreterle yaptığı toplantıdan, Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefali balığına kadar Türkiye'de ve dünyada yaşanan gelişmeleri günlük olarak kaydeden kaynak ustası, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) akademisyenlerine de Van Gölü'nde yetişen İnci Kefali balığı konusunda önemli bilgiler veriyor.

Uysal Beldesi Dereağzı köyünde gemi imalatı ve kaynakçılık işleri yapan 9 çocuk babası İhsan Değirmencioğlu (44), 29 yıldır günlük tutuyor. 15 yaşında iken, ortaokulu bitirdiği yıl bir arkadaşının kendisine ajanda vermesiyle günlük tutmaya başladığını belirten Değirmencioğlu, o günden sonra köyde, Türkiye ve dünyada yaşanan bütün önemli olayları tek tek yazdığını söyledi. İlgisini çeken her olayı not eden Değirmencioğlu, elektrik kesintilerini dahi yazdığını ifade etti.

Başından geçen önemli olayların yanı sıra günlük döviz kuru, aşırı sıcak ve soğuk günleri de günlüğüne kaydettiğini anlatan Değirmencioğlu, bu güne kadar 6 ajanda doldurduğunu belirtti. Köylülerin yanı sıra üniversitede bilim adamları ve gezi amaçlı bölgeye gelen insanların günlüğünden de yararlandığını söyleyen Değirmencioğlu, günlük yazmanın hayatının bir parçası olduğunu ve o günkü olay ve gelişmeleri yazmadan yatamadığını kaydetti.

30 Kasım 2004 tarihinde ilk sivil genel sekreterle toplanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a yapılan suikast gibi önemli olayları günlüğüne yazan Değirmencioğlu, bir çok alanda araştırma yaptığını anlattı. Değirmencioğlu, "Köyde 1976 yılından bu yana 107 kişi hayatını kaybetti. Bu insanların tümünün isim ve ölüm tarihleri bende mevcuttur. Bunların ölüm sebeplerini de tek tek not etmişim. Doktorların verdiği ölüm raporlarına göre çoğunun ölüm sebebinin bağırsak kanseri olduğu görüyoruz" dedi.

Van Gölü'nde yaşayan tek canlı türü olan İnci Kefali balığının bir yıl boyunca sudaki hareketlerini takip ettiğini anlatan Değirmencioğlu, ayın dolunay halinde olduğu zamanlarda balıkların gölün tam dibine inmediklerini gördüğünü ve bu yüzden az balık avladıklarını iddia etti.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Sarı ise, 1992 yılında Van'a geldiğini ve o tarihten önce İnci Kefali balığının avlanma dönemleri ve şekli konularında fazla bir bilgi sahibi olmadığını ve bu bilgileri Değirmencioğlu'nun tuttuğu günlüğünden öğrendiği söyledi. Bilimsel çalışmalarını ise bu veriler doğrultuda yaptığını anlatan Doç. Dr. Sarı, "1992 yılında Van'a geldiğim zaman İnci Kefali ile ilgili önceki dönemlere ait bilgiler yoktu. Değirmencioğlu'nun defterinde balığa ilişkin kayıtlar buldum. Bu kayıtlar balıkçılık yönetiminde doğru kararların alınmasında çok önemli bilgilerdir. İşte bunlardan bir tanesi kış balıkçılığının hangi yıllarda başladığını hır yıl ağlarını ne zaman göl atıp, topladıklarını, bugün biliyoruz. Ama 1992 ve daha öncesinde bizim için çok önem bilgilerdi. Bunları da Değirmencioğlu'nun defterinde öğreniyoruz" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler