KADIN

3. Ayda Bebeklerde Oyun ve Aktivite

Bu dönemdeki bebeklerin zamanının çoğu ellerine bakarak ve onlarla oynayarak geçmektedir.

3. Ayda Bebeklerde Oyun ve Aktivite

Şimdiye kadar bebeğinizin elleri hep yumruk şeklinde duruyordu ancak üçüncü ayda ellerini daha serbest hareket ettirmeye ve sonunda ellerini tamamen serbest bırakmaya başlayacaktır. Böylece bebeğiniz için yeni oyuncaklar meydana gelecektir. Tamı tamına on minik parmak. Üçüncü ay onlara bakmakla ve hareketlerini gözlemlemekle geçecektir.

Ayrıca cisimleri daha iyi kavrayabildiğinden değişik oyuncaklarda meydana çıkacaktır. Bu dönemdeki bebeklerde verdiğiniz dönütlere karşılık almanız daha muhtemeldir. Size bir şekilde gülerek ya da ses çıkararak karşılık verir. Bebeğiniz ile yapabileceğiniz en iyi aktivite olan konuşmayı asla ihmal etmemelisiniz. Ona ninniler söylemeli, masaj yapmalı ve dokunmalısınız. Dokunmak anne-çocuk ilişkisini kuvvetlendirir. Ayna bu dönemdeki bebeklerin dikkatini çok çeker. Güvenliğinden emin olduktan sonra oyuncak aynaları bile eline verebilirsiniz.

Bebeğinizle yapabileceğiniz etkinlikler için örnek vermek gerekirse “Davul Çalma” etkinliğini deneyebilirsiniz. Bu etkinlik eğer bebeğiniz bir şeylere vurarak ses çıkarma seviyesine ulaşmışsa onun için heyecan verici bir deneyim olacaktır. O henüz dünyayı keşfetmeye yeni başladı, bu nedenle her yaptığı şey onun için bir yeniliktir. Bir şeylere vurduğunda, ses çıkardığını görmek, ona ilk kez hareketlerinden bir sonuç aldığı hissini yaşatacak ve bu durum bebeğiniz için yeni bir tecrübe olacaktır. Eğer onun çıkardığı seslere siz de kendi müziğinizi ekler ve şarkı söyleyerek eşlik ederseniz, bu onun iletişim yeteneklerinin ve sosyal becerilerinin gelişmesine olanak sağlayacaktır. Bu aktiviteyi 3 aylıktan 1 yaşa kadar uygulayabilirsiniz. Ritim duygusunun, işitsel becerilerinin, iletişim yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olan bu aktivite aynı zamanda neden-sonuç ilişkisi kurması için ilk adımları atmanıza da olanak sağlar. Üstelik bu etkinlik için kullanabileceğiniz şeylerin sınırı yoktur. Genellikle boş plastik kutular tercih edilir. Yoğurt kapları, plastik bidonlar ya da ses çıkartabilecek ve çocuğunuza zarar vermeyecek herhangi bir yumuşak kap kullanabilirsiniz. Bebeğinizin elini tutup ona avuç içini ve parmaklarını kullanarak nesnelere nasıl hafifçe vurabileceğini göstererek başlayabilirsiniz. Bunun için tahta kaşıklar ya da yemek çubukları kullanabilirsiniz.

Plastik kaplar ise bu noktadan sonra sizin için birer davul olacaktır. Davullarınızın hareket etmesini istemiyorsanız koli bandı ya da benzeri bir ürünle hepsini birbirlerine bantalayabilirsiniz. Böylece hem bir davul seti gibi bir arada duracak hem de vurduğunuzda kaymayacaktır. Bununla beraber çocuğunuza basit ritimler tutarak, ona şarkı söyleyerek gerçek bir hissi uyandırabilirsiniz. Plastik kutuların derinlikleri ve genişlikleri ile değişen seslerin farklılıklarını ona gösterebilirsiniz. Bu onu şaşırtacaktır. Ortaya çıkardığınız ritimleri ve sesleri sevecektir, hatta ilerleyen yaşlarda bile sizinle bu müzik seansını devam ettirmek isteyebilir ve işler gün geçtikçe daha gürültülü olmaya başlayabilir.

Çocuğunuzla hem eğlenceli hem de eğitici zaman geçirmek istiyorsanız, bu etkinlik sizin için iyi bir deneyim olacaktır. Üstelik etrafı kirletmeden onun yaratıcılığını geliştirmesine izin vermiş olacaksınız.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler