HABER

3 bin yıllık protom ayağa kaldırıldı

KONYA (İHA) - Konya'nın Beyşehir İlçesi'ne bağlı Sadıkhacı Beldesi sınırları içerisinde yer alan Eflatunpınar Kutsal Hitit Anıtı'nda yer alan 3 bin yıllık 25 ton ağırlığındaki boğa protomu ayağa kaldırıldı.

Konya Müze Müdür Yardımcısı Arkeolog A. Sırrı Özenir, 5 yıl önce başlatılan kazı çalışmaları sonucu Hitit İmparatorluğu'nun Aşağı Ülkesi olarak tanınan yörede, çok görkemli ikinci bir açık hava müzesi ortaya çıkarıldığını söyledi. Özenir, "Yazılıkaya'da bulunan açık hava tapınağı, Hitit İmparatorluğu'nun önemli tapınağıdır. Aşağı Ülkesi diye tanımlanan Eflatunpınar ise ikinci bir açık hava müzesidir. Buradaki anıtın iki yanında Pınar Tanrıçaları, alt sırasındaki Dağ Tanrıları ilk defa açığa çıkarılmaktadır" dedi.
Bölgedeki kazı çalışmalarını arkeologlar Lütfi Önel, Gülseren Karakap ve 10 kişilik bir ekiple sürdürdüklerini belirten A. Sırrı Özenir, şunları söyledi:

"Açık hava mabedinde yer alan üçlü boğa protomu 3 bin 200 yıldır yatık duruyordu. Protomu ayağa kaldırmak için bir ay hazırlık çalışması yaptık. Sonunda Seydişehir Etibank A.Ş.'den istediğimiz vinç yardımıyla 3 metre yüksekliğinde, 5 metre genişliğindeki 25 tonluk dev kütleyi ayağa kaldırdık."

"DÜNYADA BENZERİ YOK" Özenir, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle ve Konya Valiliği'nin maddi katkılarıyla 1997 yılında bölgede başlanan arkeolojik kazı çalışmalarında bugün gelinen noktayı da değerlendirerek, "Valiliğimiz kanalıyla İl Özel İdare Müdürlüğü kaynaklı olarak tahsis edilen bu yılki 25 milyar liralık ödenekle, halen rezisterasyon projesi çalışmaları sürmektedir. Bununla bağlantılı olarak, bakanlığımızca anıt ve çevresinde kamulaştırma işlemleri tamamlanmıştır. Şimdi sadece tahsisatın ayrılmasını beklemekteyiz. Kamulaştırılmanın bitimiyle yapılacak çevre düzenlemesi sonucu ülkemiz, Konya ve Beyşehir yöresi çok önemli bir ünik açık hava müzesine kavuşacaktır. Yatay kaynak üzerine kurulan bu anıt, çağının bir mühendislik harikası olmakla birlikte, kamulaştırma sonrası tamamiyle kontrolümüz altında olacaktır. Anıtın bunca yıl içinde yattığı havuzun tabanı ise Beyşehir Belediyesi'nin taş ocağından getirilecek aynı cins taşlarla döşenecektir" diye konuştu.

KUTSAL YOL ARAŞTIRILIYOR Bu yılki kazı çalışmalarının hava şartları elverdiği ölçüde kasım ayının ilk haftasına kadar devam edeceğini de kaydeden Sırrı Özenir, bundan sonraki faaliyetlerin ise bölgede o dönemde yaşayan rahip ve rahibelerin ikamet ettiği yer olan höyükte sürdürüleceğini söyledi. Özenir, höyükle anıt arasında olduğu tahmin edilen kutsal yolun araştırmasına başlandığını ve gün ışığına çıkarma gayretlerinin devam ettiğini belirterek şöyle devam etti:

"Balçık ve çamur dışında çalışmalarımızda bugüne kadar herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Havuzdaki yatay kaynaklardan çıkan sular yaklaşık 10 kilometrelik bir nehir vasıtasıyla Beyşehir Gölü'ne akıyor. Bu akarsu boyunca bölge doğal SİT alanı olarak koruma altında. Anıt bölgesi ise arkeolojik ve doğal SİT alanı kapmasında ve koruma altında bulunmaktadır."

En Çok Aranan Haberler