HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“3 ebeveynli bebek” devri mi geliyor

Anneden yumurta yoluyla geçen kalıtsal hastalıklara son vererek bebeğin sağlıklı DNA taşımasını sağlayacak “3 ebeveynli tedavi”de başarılı sonuçlar alınınca sıra tekniğin yasallaştırılmasına geldi.

“3 ebeveynli bebek” devri mi geliyor
Hükümet tekniği yasallaştırmadan önce uygulamanın “etiği” konusunda kamuoyunun fikrine danışılacağını bildirdi.
Anne yumurtasıyla kalıtsal olarak çocuğa geçen hatalı “mitokondri”nin yol açtığı kas zayıflığı, körlük, kalp yetersizliği ve kimi zamanda ölümle sonuçlanan sağlık sorunlarına neden oluyor.
Bilim adamları, annenin yumurtası ve babanın spermiyle döllenenen yumurtayı daha sonra donörün yumurtasıyla birleştiriyor. Bu arada, donor yumurtada sadece mitokondriyal DNA kalacak şekilde genetik izleri temizleniyor. Sonuçta üç ebeveynden elde edilmiş bir yumurta oluşuyor.
**UYGULAMA ETİK Mİ?**
Tartışma, DNA’sında kendine özgü genleri bulunan “mitokondri”ye dayalı döllenme ile dünyaya gelecek çocukların üç ayrı kişinin genlerini taşıyacak olması ile başlıyor.
Bu yolla dünyaya gelen bebeklerin anne ve babasının yanı sıra donör annesinin de “mitokondri”li DNA’sını taşıyacağına dikkat çekiliyor.
Bioetik üzerine çalışmalar yapan Nuffield Council Bioetchis kurumuna göre uygulamada sağlık sözkonusu olmadığı için etik olmayan bir taraf yok.
Human Genetics ise uygulamayı gereksiz ve tehlikeli bularak “genetiksel bebek doğumlarına örnek teşkil edeceği” nedeniyle etik bulmadığını açıkladı.
Hükümetin kamuoyunun nabzını ölçmek için başlattığı “etik mi” çalışması ise 7 Aralık’ta son bulacak.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler