Ankara (AA)- Maliye Bakanlığı'nın 2006 yılı tedavi yardımına ilişkin uygulama tebliğinde düzenlemeye gidildi.
Buna göre, bedeli ödenecek ilaçlar listesinden 35 ilaç çıkarıldı, 99 ilaç eklendi. Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Altan Ayaz, düzenlemedeki en önemli unsurun, kemoterapi gören hastalara verilen Neupogen adlı ilacın listeden çıkarılması olduğunu söyledi. Kanserli hastalarda kemoterapi uygulanırken vücudun savunma mekanizması olan bir maddenin düştüğünü ifade eden Ayaz, "Bu ilaç kullanılmazsa vücut savunmasız kalır. Hastayı enfeksiyondan ölüme terk etmek demektir bu. Buna benzer başka ilaçlar var ama bunun gibi iyi değiller" dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan ise 116 kalem ilaç içeren 4 Temmuz tarihli listeden çıkarılan ilaçlar arasında Bemiks-C 30 DRJ, Benexol 250/250 MG 50 LAK TB, Bevitin -C 30 FTB, Polivit-C 30 DRJ, Betadine Gargara, Hekzoton 1 MG/ML 200 ML Gargara, Seralin 50 MG 14 KP gibi ilaçların da aralarında olduğu toplam 35 kalem ilaç yer alıyor. Öte yandan, düzenlemeyle bedeli ödenecek ilaçlar listesine 99 ilaç eklendi. Ödeme listesinden çıkarılan bazı ilaçların bedeli, belirli koşul ve dozlarda yeniden sosyal güvenlik kurumlarınca karşılanacak.
Yeni düzenlemeye göre, obezite tedavisinde kullanılan "orlistat" ve "sibutramin" etken maddeli ilaçlar, endokrinoloji ve metabolizma uzman hekiminin bulunduğu resmi sağlık kurumlarınca düzenlenen en fazla 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak yazılabilecek. Bu ilaçların kullanımı hastanın hayatı boyunca her şartta 2 yılı geçmeyecek. Daha önce geri ödeme listesinden çıkarılan Reductil ve Xenical adlı ilaçlar bu koşullar dahilinde yeniden ödenecek. Yeni düzenlemeye göre, Hepatit-B hastalarından karaciğer nakli olanlarda enfeksiyona karşı kullanılan Hepatit B immunglobulin belirli dozlarda geri ödenecek.
Sara ilaçlarının bedelinin geri ödenmesiyle ilgili bazı düzenlemeler de yapıldı. Yeni tebliğe göre "ezetimib" etken maddeli kolesterol düşürücü ilaçlar, "statin" grubu kolesterol düşürücülerle tedavinin sağlanamadığı veya karaciğer toksisitesinin (kimyasal maddenin oluşturduğu hasar) başladığı vakalarda, kullanılan "statin" dozunun azaltılması koşuluyla kullanılabilecek. "Amplodipin-atorvastatin" ve bağışıklık sistemiyle ilgili ve dermatolojik hastalıklarda kullanılan "takrolimus" etken maddeli ilaçlar ise cilt hastalıkları, pediatri ve pediatri yan dal uzmanları veya bunlardan birinin bulunduğu sağlık kurulunun raporuyla tüm hekimlerce yazılabilecek.
Özellikle çocuklarda grip ve soğuk algınlığında kullanılan Eksofed isimli 30 ve 60 miligramlık şuruplarla Rinogest isimli ilaç geri ödeme kurumlarınca ödenecek.