Malatya Müze Müdürü İzzet Esen, müzede Aslantepe Höyüğündeki kazı çalışmaları esnasında gün yüzüne çıkartılan bir kadına ait olan Geç Kalkolotik Mezarın öldükten sonra ikinci bir hayatın olacağını vurguladığını belirtti.
Malatya Müze Müdürü İzzet Esen, "Bu bir bayan mezarı. Geç kalkolotik döneme ait. Milattan Önce 3 bin 500, 3 bin 600 yılarına tarihlenen bir mezar. Hokel tarzı bir mezar tarzı görüyoruz. Hokel tarzı, insanı doğum öncesindeki ana rahmindeki biçimini yansıtan bir gömü biçimidir. burada vurgulanmak istenen, insanın öldükten sonra ikinci bir yaşamda tekrar hayata geleceği düşüncesidir. Bu anlamda insanlar, bu gömü biçimiyle ölen kişinin ölümden sonra tekrar doğacağını vurgulamak istiyor. Karına çekik ayaklar, hafif bükülmüş dizler ve eller yumruk yapılmış göğse dayanmış biçimde. Bire bir insanın ana rahmindeki pozisyonu vurgulanıyor. Bu durum Anadolu'da yaygın bir gömü biçimidir. Bu tür mezarlar Anadolu'nun geleneksel gömü biçimidir" diye konuştu.
Müzede ki sergilenen mezarın orijinal haliyle müzeye getirildiğini belirten Esen, "Müzemizdeki mezar orjinaldir.Bulunduğu hali ile orjinal haliyle sergileniyor. Dokunulmadan ve hiç bir yerine zarar verilmeden Malatya Müzesi'ne getirilerek sergilenmeye alınmış. Hepsi 6 bin yıl önceki bir insana ait. Mezarda kemikler, taşlar ve ölü hediyesi olarak bırakılmış kap örnekleri var. Hepside orjinal haliyle getirilerek müzede sergiye alınmış" şeklinde bilgi verdi. Mezarın ilgi gören eserler arasında yer aldığını söyleyen Esen şu şekilde konuştu,
"Ziyaretçilerimiz geldiklerinde, önce göze çarpan eserleri görmek istiyorlar. Bu mezarımızda oldukça etkileyici bir örnek. İlk baktığınızda biraz ürkütücü olarak gelebilir ama, yaklaşık 6 bin yıl önce yaşamış bir insanın, 6 bin yıl önce bu topraklarda var olmuş bir insanın kemiklerini, yatış pozisyonunu burada görüyorlar. Doğal olarak gelen ziyaretçilerimizin ilgisini çekiyor."