İngiltere basınında bugün Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesine ilişkin haberler ve analizler öne çıkıyor.
Guardian gazetesinin haberinde uzmanların Kuzey Kore'nin iddiasına şüpheyle yaklaşıkları ve hidrojen bombası denemesi yapılıp yapılmadığına dair kanıtlar bekledikleri yazıyor.
Habere göre patlamayla ortaya çıkan ve iddiaya ilişkin kanıtlar oluşturabilecek parçacıkların rüzgârlarla sınır bölgelerine ulaşması birkaç gün alabilir.
Nükleer denemeleri denetleyen uluslararası komiteden Lassina Zerbo, parçacıkların Japonya, Rusya ve diğer ülkelerde incelenebileceğini söylüyor.
Zerbo'ya göre 2009 ve 2013 yıllarında olduğu gibi, Rusya veya Japonya'dan önce ABD uçakları havadaki parçacıkları toplayabilir.
Washington merkezli Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü Başkanı David Albright da şu yorumu yapıyor: "Her şey göz önünde bulundurulduğunda, Kuzey Kore'nin iki aşamalı hidrojen bombası denemesi yaptığına inanılmıyor. Eğer yaptıysa, cihazın yarattığı etki en az onlarca kilotona denk düşmeliydi. Fakat yer altındaki patlamayı kontrol altında tutmak ve radyoaktif sızıntıyı engellemek ihtiyacı nedeniyle Kuzey Kore deneme cihazının etkisini sınırlandırmaya itmiş olabilir."
Financial Times gazetesinin konuyla ilgili başyazısında, "Çin ve ABD, Pyongyang'ın nükleer tehdidine karşı işbirliği yapmalı" deniyor.
ABD'nin nükleer programını geliştiren Kuzey Kore'yi dış politika öncelikleri arasında gördüğü, Çin'in de Kuzey Kore'nin en büyük ticaret ortağı olduğu ve sınır paylaştıkları vurgulanıyor.
Kuzey Kore'nin iddiasına dair şüpheler olduğuna dikkat çeken gazete, ABD ve Çin için "Bu iki gücü Asya-Pasifik bölgesinde ayıran çok mesele var ancak Pyongyang'ın oluşturduğu tehlike her ikisini de tehdit ediyor" yorumunu yapıyor.
Independent gazetesinden Rupert Cornwell de Kuzey Kore'ye ilişkin yorum yazısında şu ifadeleri kullanıyor:
"Kuzey Kore'nin iddiası doğru olsun olmasın, denemenin sonuçları evrensel olarak kötü: Doğu Asya'da bölgesel güvenlik, nükleer silahların yaygınlaşmasına karşı mücadele, dış politika zayıflıkları nedeniyle eleştirilen Obama hükümeti ve hatta Pyongyang üzerinde tek ciddi etkisi olan Çin için bile kötü."
Times gazetesinde Kuzey Kore'ye ilişkin haberde şöyle deniyor:
"Kuzey Kore'nin yaptığı her nükleer testte, Pyongyang BM'den kınama ve yaptırımla karşı karşıya kaldı. Fakat en yakın uluslararası dostu Çin'deki muhalefet bile nükleer hırsların önüne geçmek için hiçbir şey yapmadı."
"Bu sürpriz test ayrıca, istihbarat birimlerinin öngörememesine ilişkin de soru işaretleri doğuracak."
'İngiliz cihatçılar' Independent gazetesinin baş sayfasında yer alan bir haberde, İngiltere'deki 'terör şüphelilerin' güvenlik güçlerinin yasak koymalarına rağmen ülkeden ayrılıp Suriye'ye gittikleri yazıyor.
Haberde, son 20 ay içinde en az beş 'terör şüphelisinin kefalet şartlarını ihlal ettiği veya seyahat yasağını deldiği" belirtiliyor.
Habere göre kısıtlamalara rağmen ülkeden ayrılanlardan Independent'ın tespit ettiği beş kişi arasından üçü Suriye ve Pakistan'daki insansız hava aracı veya hava saldırılarında öldürüldü.
Independent bu beş kişinin, IŞİD videosundaki militan olduğu düşünülen Siddharta Dhar'ın katıldığı el Muhacirun örgütüyle bağlantılıydı.
Guardian gazetesinde, Sky News televizyon kanalının ortaya çıkardığı 'IŞİD laboratuvarına' ilişkin bir haber var.
Martin Chulov imzalı habere göre Rakka'daki bu laboratuvarda IŞİD militanları, Batı'ya yönelik saldırılarda kullanılmak üzere sürücüsüz araba ve uçak savaş füzeleri geliştiriyor.
'Trump'tan İngiltere'ye tehdit'**Daily Telegraph** gazetesinde yer alan bir haberde ABD'nin Cumhuriyetçi Başkan aday adayı Donald Trump'ın, İngiltere'yi 700 milyon sterlinlik yatırımları çekmekle tehdit ettiği yazıyor.
Trump'ın, Müslümanların ABD'ye sokulmaması yönündeki sözlerine İngiltere'den tepki gelmiş, yaklaşık 500 bin kişi de internette Trump'ın İngiltere'ye sokulmaması için internette imza toplamıştı.
İngiltere parlamentosunun Trump'ın ülkeye girişiyle ilgili tartışma açma kararının ardından Trump yazılı açıklamasında İngiltere'yi yatırımları çekmekle tehdit etti.
Daily Telegraph gazetesindeki habere göre 'İngiltere'ye girişinin engellenmesinin dünyaya İngiltere'nin ifade özgürlüğüne karşı çıktığı mesajı vereceğini' söyledi.
Trump, giriş yasağının uygulanması durumunda İskoçya'da planlanan toplam 700 milyon sterlinlik üç golf sahası projesini iptal edebileceğini duyurdu.