Bugüne kadar 25 hâkimin, 50’den fazla avukatın değiştiği ve 11 klasörden oluşan davanın 154’üncü duruşmasından da karar çıkmadı. Mahkeme bu kez de Tapu ve Kadastro’dan bazı evrakların mahkemeye gelmemesi nedeniyle ertelendi.
Yunanistan’dan 1926 yılında şu anda Yalova'nın Çınarcık İlçesi Esenköy Beldesi’ne gelen Dramalı Hasan Beye 4 bin dönüm arazi verildi. Dramalı Hasan Beyin çocuklarından İlyas Avantar, bir süre sonra arazinin 480 dönümünü Adana'da bir fabrikayla takas edince, hazine 1937 yılında araziyi geri almak için dava açtı. Arazinin başkalarına da satıldığının belirlenmesi üzerine o kişiler hakkında açılan 17 dava da birleştirildi. 77 yıldan bu yana sonuçlanmayan, hakim değişikliği, davalıların ölümü gibi nedenlerle sürekli ertelenen davanın 154’nci duruşması, Yalova Kadastro Mahkemesi’nde görüldü. Ancak bugüne kadar 25 hâkimin, 50’den fazla avukatın değiştiği ve 11 klasörden oluşan davanın 154’üncü duruşması, yine ertelendi.
“HÂKİM İYİ NİYETLİ AMA…"
Mübadil davalıların Avukatı Aydın Toraman, mahkeme çıkışında açıklamada bulundu. Toraman, “Dava ertelendi. Tapu ve Kadastro’dan bazı evraklar gelmemiş. Orman İdaresi müdahale dilekçesini de vermemiş. Bundan dolayı eksiklikler var. Bursa Orman İdaresi ‘davaya ben de müdahil oluyorum’ diye beyanda bulundu. Hâkim de yasal olarak idarenin bir talebi olduğu için davayı doğal olarak erteledi. Onlara da kesin olarak bir hafta içerisinde dilekçe vermesini talep etti. Hakim iyi niyetli, davayı bitirmeye çalışıyor ama Türkiye’deki prosedür yanlış. 1937’den, 35’ten lime lime olmuş bilgisayar değil, ince pelür kâğıtlarına yazılmış dilekçeler var. O dilekçelerin okunması bile artık zor. İğne ile kuyu kazar gibi. 75 sene bir pelür kâğıdı dayanır mı? İki evrak da kayıpmış" dedi.
“MÜLKİYET HAKKININ ÖZÜNE DOKUNAN HAKSIZLIK SÖZ KONUSU"
Avukat Aydın Toraman, şöyle devam etti:
“Haziran'a ertelenen duruşmanın artık sonuçlanması bekleniyor. Sanıyorum yüzde 80 ihtimalle sonuçlanır. Bir ülkede 77 yıl hukuk, adalet yerini bulmuyorsa geciken adalet, adalet değildir. Mülkiyet hakkı en kutsal haklardan biri. Vatandaşın mülkiyet hakkı ihlal edilmiş, 3 jenerasyon değişmiş. İpotek edemiyor, değerlendiremiyor, satamıyor, kredi alamıyor, mülkiyet hakkının özüne dokunan bir haksızlık söz konusu. Bu haksızlığın müsebbibi de devlet."
DHA