HABER

AB iş kapısı oldu

İstanbul (AA)- Türkiye'nin AB'ye adaylık süreci devam ederken, kamu kurumlarının yanı sıra pek çok sivil toplum ve meslek örgütü de bünyesinde AB birimleri oluşturuyor.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonunun yürüttüğü İletişim ve Bilgilendirme Destek Programı çerçevesinde kurulmuş olan İstanbul'daki AB Bilgi Merkezinden edinilen bilgiye göre, büyük holdinglerden bakanlıklara, belediyelere, meslek örgütlerine kadar çok farklı yelpazedeki kurumların, AB ile ilgili çalışmalar yürütmek üzere
birimleri bulunuyor.

AB Bilgi Merkezine göre AB'nin istihdam alanında verdiği destek, İŞKUR projesi gibi somut istihdam yaratma projelerinde de ortaya çıkıyor.Bu çerçevede, geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen İŞKUR projesinin devamı olarak 15 Ocak 2008 tarihinde, 16 milyon avrosu hibe planına tahsis edilmek üzere toplam 20 milyon avro bütçeye sahip "Aktif İstihdam Tedbirleri Hibe Programı" da başlatıldı. Ayrıca Avrupa Komisyonunun aday ülkelere yönelik yeni mali yardım aracı olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi bileşeni kapsamında da, 2007-2009 yılları arasında kullandırılmak üzere 186 milyon avro ayrılmış bulunuyor.

AB Bilgi Merkezine göre, Türkiye-AB müzakerelerinin devam ediyor olması, devlet kurumlarının, sektörel örgütlerin ve şirketlerin AB müktesebatını inceleme ve uygulama amaçlı yetişmiş uzmanlara duyacağı ihtiyacın da devam edeceği anlamına geliyor. Ayrıca, AB mali yardımlarının yıldan yıla artacak olması, doğal olarak
farklı sektörlerde daha çok ortak projelerin uygulanması ve daha fazla kişinin bu projelerde çalışacak olmasına imkan sağlayacak.

Piyasada AB çalışmalarına yönelik kalifiye eleman yetiştirme amacıyla hizmet veren Avrupa Komisyonu Destekli Jean Monnet Burs Programı bulunuyor.
Kamu ve özel sektör çalışanları ile son sınıf ve lisansüstü öğrencileri, bu programa başvurup AB ülkelerinde müzakere başlıklarına ilişkin konularda lisansüstü eğitim alabiliyorlar.

En Çok Aranan Haberler