HABER

ABD Birmanya'ya yaptırımları yumuşattı

Birmanya'daki siyasi reformlara yanıt olarak ABD yönetimi bazı ekonomik yaptırımları gevşetti ve Amerikan iş çevrelerini ülkeye yatırıma çağırdı.

ABD Birmanya'da başlatıldığı ilan edilen siyasi reform sürecine karşılık olmak üzere bu ülkeye uyguladığı bazı ekonomik yaptırımları gevşetti.

Ancak Dışişleri Bakanı Hillary Clinton reform sürecinden geri adım atılması ihtimaline karşı Birmanya'ya karşı yaptırımlara zemin hazırlayan daha genel yasal düzenlemelerin değiştirilmediğini vurguladı.

Yeni düzenlemeler arasında yatırımlara konan sınırlamaların yumuşatılması ve 22 yıldan bu yana ilk kez Birmanya'ya bir büyükelçi gönderileceğinin açıklanması da var.

ABD yönetimi bu adımları Birmanya'da ilan edilen sınırlı demokratik adımlara olumlu bir yanıt olarak atıyor.

Bu çerçevede Birmanya'da 2010 yılında şeklen sivil bir hükümet seçilmiş bu yıl Nisan ayında yapılan tarihi ara seçimlerle de muhalif politikacılar parlamentoya girmişti.

Ne var ki hükümet hala ordunun denetiminde ve ülkedeki siyasi baskı ve insan hakları ihlalleriyle ilgili kaygılar da hala sürüyor.

Artan fırsatlar

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Birmanya Dışişleri Bakanı Wunna Maung Lwin ile yaptığı görüşmeden sonra, düzenlenen ortak basın toplantısında "Bugün Amerikan iş çevrelerine, 'Birmanya'ya yatırım yapın, ve bilinçli bir şekilde yatırım yapın' diyoruz" dedi.

"İlgili yasaları bir tür sigorta poliçesi mahiyetinde koruyacağız. Fakat amacımız ve taahhüdümüz mümkün olduğunca hızlı bir şekilde iş ve yatırım fırsatlarını genişletmek olacak" diyen Clinton, bakanlığın Birmanya koordinatörü Derek Mitchell'in de ülkeye büyükelçi olarak atanacağını duyurdu.

Başkan Barack Obama Amerikan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "siyasi tutuklular, devam eden çatışmalar ve etnik toplumların yaşadığı bölgelerde işlenen ciddi insan hakları ihlalleri" konularında hala kaygılı olduklarını söyledi.

Avrupa Birliği Birmanya'ya uygulanan yaptırımları daha önce kaldırmış bu adım ülkenin demokratikleşmesinden yana siyasetçi Aung San Suu Kyi tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.

Suu Kyi yakınlarda ev hapsinden bırakılmış ve lideri olduğu Ulusal Demokrasi Partisi geçen ay yapılan ara seçimlerde 43 sandalye ile parlamentoya girmişti.

Bu seçim zaferine rağmen muhalif politikacılar mecliste hala çok küçük bir azınlık oluşturuyor. Parlamentodaki sandalyelerin dörtte biri askerlere ayrılmış durumda ve çoğunluk da asker destekli iktidar partisine ait.

Fakat gözlemciler, parlamento içinde muhalefetin varlığının bile Birmanya'da demokrasiye doğru hayati bir adım oluşturduğu görüşünü dile getiriyorlar.

En Çok Aranan Haberler