HABER

ABD yönetiminde Ermeni tasarısı paniği

Washington (AA)- ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren tasarıyı oylayacağı oturuma iki saat kala, ABD Başkanı George W. Bush, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates ile Irak'taki komutanlar ve Bağdat büyükelçisi, Beyaz Saray'da bir araya gelerek, tasarının kabul edilmesi durumunda Amerikan çıkarlarının ciddi biçimde zarar görebileceği uyarısında bulundular.

Toplantının ardından Beyaz Saray'ın bahçesinde açıklama yapan Bush, "Bugün Ermeni soykırımı tasarısını değerlendirecek olan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin üyelerini bu tasarıya karşı çıkmaya çağırıyorum. Hepimiz Ermeni halkının 1915'te başlayan trajik acılarından derin bir üzüntü duyuyoruz. Bu tasarı, bu tarihi toplu ölümlere bir cevap değildir. Ve tasarının geçmesi, NATO'da ve terörizmle küresel savaştaki kilit bir müttefikimizle ilişkilerimize çok büyük zarar verecektir" dedi.

Bush ve Amerikalı komutanlarla Beyaz Saray'da yaptıkları görüşmelerin ardından, Dışişleri Bakanı Rice ve Savunma Bakanı Gates de, tasarıyla ilgili birer açıklama yaptı. Rice, "şimdi Başkan ve Irak'ta sahada görev yapan ekibimizle bir toplantıdan çıktık. Hepimiz, bu tasarının geçmesinin, özellikle Irak ve Afganistan başta olmak üzere, Orta Doğu'daki çabalarımız üzerinde son derece istikrarsızlaştırıcı bir etkisi olacağı üzerinde hemfikiriz. Çünkü önemli bir stratejik müttefik olan Türkiye'nin, bu elzem alanlardaki çabalarımıza desteği çok kritik önem taşıyor" dedi.

Rice, ABD'nin Irak'taki kuvvetlerinin komutanı General David Petraeus ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker, ayrıca ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Amiral William Fallon'un da bu tasarıya karşı görüş belirttiklerini vurguladı.ABD Savunma Bakanı Gates de, Irak'taki komutanların özellikle lojistik destek için Türkiye'ye önemli ölçüde gereksinim duyduğunu belirtti ve "Bizim Irak'a giden hava kargomuzun yüzde 70'i Türkiye üzerinden geçiyor. Kullandıkları yakıtın üçte biri Türkiye'den geçiyor.

Komutanlar, Türkiye'nin hava sahasını ve yollarını kullanmanın, bu tasarının geçmesi halinde riske atılmış olacağına, Türklerin büyük tepki göstereceğine inanıyorlar. Biz de bu inancı paylaşıyoruz" dedi. Gates, "Size sadece küçük bir örnek vereyim. Mayına dayanıklı zırhlı araçları hava yoluyla Irak'a gönderiyoruz. Irak'a giden bu araçların
yüzde 95'i Türkiye üzerinden uçuyor. Bu bağlantının sağlanması için ciddi şekilde Türklere olan bağımlılığımız, komutanlarımızın bu meseleyi dikkate getirmesinin nedenidir. Biz de bu yüzden, bu tasarıdan çok endişeliyiz" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler