ABD hükümeti, İran'da devam eden deprem kurtarma çalışmalarına yardımda bulunmak isteyen Amerika merkezli sivil toplum kuruluşları için ekonomik yaptırımları kaldıracağını bildirdi.
Amerika'nın şimdiye kadar uyguladığı yaptırımlar, İran'a yemek ve ilaç yardımına izin verse de, para yollanmasını engelliyordu.
İran hükümeti, ülkenin kuzeybatısında 300 kişiyi öldüren iki şiddetli depremin hemen ardından dışardan gelen yardımları reddetmişti.
Tahran, bu doğal afete yeterince hızlı müdahale edemediği yönünde eleştirilere maruz kaldı.
Amerika'dan İran'daki hayır kuruluşlarına para yollamak isteyen sivil toplum kuruluşları, para yardımına ilişkin getirilen kısıtlamaların kaldırması için Beyaz Saray'a baskı yapıyordu.
ABD, İran'a nükleer programı yüzünden ağır ekonomik yaptırımlar uyguluyor.
Hükümet, İran'ın bu programla bir nükleer silah üretmeyi hedeflediğini düşünüyor.
Tahran ise nükleer tesislerini, enerji üretimi ve sivil kullanım için geliştirdiğini söyleyerek bu suçlamaları reddediyor.
Mevcut yaptırımlar, özellikle nükleer programla doğrudan alakası olduğu düşünülen kişiler olmak üzere İranlı yetkilileri ve kurumları hedefliyor.
İran'da bu ay gerçekleşen deprem, altı köyü yerle bir etti ve üç bin kişiyi yaralı bıraktı.
Bundan bir önceki şiddetli deprem, 2003 yılında Bam kentinde 25 bin kişinin ölümüne yol açmıştı.
O dönemin ABD Başkanı George W Bush, bölgeye mali yardım yollanmasına izin vermişti.
Bu sefer de bir çok ABD-İran yardım kuruluşu, Başkan Barack Obama'dan aynı yolu izlemesi talebinde bulundu.
Merkezi Washington'da bulunan ve Amerika'daki İranlı grupların haklarını savunan Ulusal İran-Amerika Konseyi, STK'lara uygulanan yaptırımların kaldırılması için devlet dairelerine düzenli şekilde baskı uyguladı.
Konseyin başkanı Trita Parsi, "Gelişmelerden ne kadar hoşnut olsak da, ABD ve AB'nin uyguladığı yaptırımların sıradan insanları değil hükümeti hedeflemesi gerektiğini hatırlamak gerek" dedi.
Parsi, "Ancak pratiğe gelince işin o kadar kolay olmadığını ve bu tarz yaptırımlardan sıradan insanların etkilendiğini görüyoruz" açıklamasını yaptı.
Salı günün alınan karar, İran'ın İslam Devrimi Muhafızları Ordusu'nun daha önceki yaptırımlar doğrultusunda Amerika'daki STK'lardan para yardımı alamayacağını öngörüyor.
İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, İran'da ekonomik ve ticari menfaatleri olan büyük bir askeri ve siyasi kuruluş.
Parsi, daha ciddi bir endişenin Amerikan bankalarının karar karşısında nasıl bir tutum sergileyecekleri olduğunu söylüyor.
Parsi, "Amerikan bankaları karara biraz çekingen yaklaştılar, çünkü onlar için alınacak bir risk değil. Bir yanlış yaptıkları anda çok ciddi para cezaları ödemek durumunda kalabilirler. Onlara karara uymalarını gerektiği yönünde mesajlar yollamak çok önemli" diyor.