ANKARA (İHA) - ABD'nin 4 Temmuz kuruluş yıldönümü resepsiyonuna katılan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ABD'nin kuruluşunun 230'uncu yıldönümü dolayısıyla ABD Büyükelçisi Ross Wilson, rezidansında bir resepsiyon verdi.
Dün saat 19.00'da başlayan resepsiyonda Büyükelçi Wilson ve eşi davetlileri kapıda karşıladı. ABD'ye gittiği için katılamayan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün yerine hükümeti Adalet Bakanı Cemil Çiçek temsil etti. Davete ayrıca kabineden Devlet Bakanları Beşir Atalay, Kürşad Tüzmen ve Ali Babacan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker de katıldı.
Resepsiyon ABD kuruluş yıldönümü bayrak töreni ile İstiklal Marşı ve ABD Ulusal Marşı'nın bando eşliğinde söylenmesi ile başladı. ABD Büyükelçisi Wilson açılış konuşmasına 'Aziz arkadaşlarım' diyerek başladı. Wilson, 4 Temmuz 1776 tarihinde yeni bir ulusun bağımsızlığını ilan ettiğini ve felsefesinin insanların özgürlüğü üzerine kurulduğunu belirterek, temel prensiplerinin tüm insanların eşit yaratıldığı ve tüm insanlarının mutluluk aramak, yaşamak ve özgürlük hakları üzerine kurulduğunu ifade etti. Türk vatandaşlarının da 80 yıl önce özgürlük için benzer bir istekte bulunduklarını belirten Büyükelçi Wilson, "Atatürk sürekli demokratik Cumhuriyet'i kurmuş ve bu dünyada milyonlarca insana umut ışığı olmuştur" dedi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise, Türkiye Cumhuriyeti ile ABD arasındaki dostluk ve ittifak ilişkilerinin 50 yılı aşkın bir süredir demokrasi, özgürlük, hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı gibi ortak değerler temelinde sürdüğünü belirterek, son yıllarda hükümetler arasındaki üst düzey temasların ve resmi ziyaretlerin artarak devam etmesi ilişkilerin gelişerek ve derinleşerek güçlendiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi. İki ülke ilişkilerinin 2. Dünya Savaşı sonrası kurulan ittifaktan çok önceye uzandığını ifade ederek, iki yüzyıllık bir geçmişi bulunan ve ortak değerler üzerinde gelişen Türk-Amerikan ilişkilerinin, güçlü bir temele ve yapıya sahip olduğunu vurguladı. Çiçek, Türkiye'nin Balkanlardan, Hazar Havzası ve Orta Asya'ya, Doğu Akdeniz'e ve Ortadoğu'ya uzanan geniş bir coğrafyanın merkezi olduğuna dikkat çekerek, bütün bölge ülkeleriyle tarihten kaynaklanan yakın ilişkiler içinde olduğunu hatırlattı.
Bu geniş coğrafyada ABD ile sürdürülen işbirliği ve gerçekleştirilecek ortak projelerini bölge ülkelerinin refahına, istikrarına ve küresel barışa katkıda bulunacağına inandığını belirten Çiçek, "Enerji konusunda ülkelerimiz arasıda gelişmekte olan yakın işbirliğinin de önümüzdeki on yılda enerji arzı ve güvenli için vazgeçilmez bir unsur oluşturacağına şüphe yoktur. ABD ve Türkiye bölgesel ve küresel konularda benzer vizyonlara sahiptir. Ülkelerimiz yakın geçmişte pek çok kere ortak tehditlere karşı ve aynı amaçlar uğruna omuz omuza mücadele vermişlerdir ve halen de vermeye devam etmektedirler. Ülkelerimizin ve dünyanın karşı karşıya olduğu yeni tehditler ortaklığımızı geliştirme ve çeşitlendirmemizi zorunlu kılmıştır. Bununla birlikte yeni işbirliği alanlarının ülkelerimiz arasıdaki dayanışmayı güçlendireceğini düşünüyorum" diye konuştu.
RESEPSİYONDAN NOTLAR
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türk dış politikasının temel eksenlerinden biri olan ABD ile ilişkilerin küresel gelişmeler sonucunda sürekli yeni boyutlar kazandığını belirterek, "Savunma ve güvenlik alanlarına ilaveten, kültür, eğitim, bilim, turizm, ekonomi, enerji ve ticaret alanlarında da gelişme göstermektedir. Bu çerçevede ABD'deki üniversitelerde halihazırda 4 binden fazla vatandaşımız öğretim görevlisi olarak çalıştığını, 12 binden fazla öğrencimizin de öğrenim görmekte olduğunu zikretmek istiyorum. Bu öğrencilerimizin gelecek yıllarda Türk-Amerikan ilişkilerinin ve dostluğunun daha da geliştirilmesi için verimli ortam yaratacakları ve yeni işbirliği alanları için yeni kapılar açacakları şüphesizdir" şeklinde konuştu. Bakan Çiçek, Türk ve ABD halkları arasıdaki dostluğun ve anlayışın gelişmesinin daha güvenli ve daha iyi bir geleceğe sahip olmaları için gerekli olduğunu düşündüğünün altını çizerek, ortak değerler ve kültür alışveriş başta genç kuşaklar olmak üzere halklar arasıdaki bağın en kuvvetli temelini oluşturacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından Büyükelçi Wilson ve Bakan Çiçek davetlilerle sohbet etti. Öte yandan davete, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpagon, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı Egemen Bağış, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ASO Başkanı Zafer Çağlayan, ATO Başkanı Sinan Aygün, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Emniyet Müdürü Ercümet Yılmaz, Devlet eski Bakanı Güldal Akşit, Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, KKTC'nin Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç, AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Kretschmer, Büyükelçiler, milletvekilleri, diplomatlar ve medya temsilcileri katıldı.
ABD Büyükelçilik Rezidansı'nda gerçekleşen resepsiyonda bu sene ilk defa bahçenin girişi ABD bayrakları ve eyaletleri simgeleyen bayraklarla süslendi. Rezidans bahçesinde gerçekleştirilen ve 900 kişinin davet edildiği resepsiyonda ABD Büyükelçisi Wilson ve eşi davetlileri Türkçe selamlayarak karşıladı. Resepsiyona katılan tüm davetlilere ABD ve Türk bayraklarının yer aldığı rozetler hediye edildi. Büyükelçi Wilson, resepsiyonda Devlet Bakanı Ali Babacan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler ile uzun süre sohbet etti. Resepsiyona katılan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise resepsiyon başlamadan Büyükelçi Wilson'dan 'özür dileyerek' erken ayrıldı. Resepsiyon Amerikan müzikleri ve muhteşem bir havai fişek gösterisi ile sona erdi.