HABER

Abdullatif Şener, siyasileri topa tuttu

Eski Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Türkiye'nin cari işlemler açığı ve reel faiz düzeyinin çok yüksek oluduğunu ve hükümetin buna çözüm için gece gündüz çalışması gerektiğini belirtirken, "Ancak siyaset Anadolu'nun işgali altında. Bireysel isteklere cevap vermekten, ziyaretçilerle konuşmaktan iş yapmaya fırsat bulunamıyor" dedi.
Küresel rekabeti "arslanlarla ceylanların savaşı"na benzeten Şener, buna ayak uyduramayanların güçlülere yem olacağını söyledi.

YÜKSEK CARİ AÇIK UYARISI
Antalya'da Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası tarafından düzenlenen seminerde bir konuşma yapan Abdüllatif Şener, gelişmekte olan ülkelerin cari fazla verdiği, reel faizleri düşürdüğü, buna karşılık Türkiye'de tersi bir görünüm olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'nin kendini kıyasladığı ülkelerle makro ekonomik göstergelerin farklı seyir izlediğini belirten Şener şöyle konuştu:
"Yabancı sermaye açısından madem cari açık o kadar iyiyse kendimizi kıyasladığımız ülkelerde neden cari açık sorunu yok? Bütün dünyada faizler inerken bizde faizler neden bu kadar yüksek? Bunları da söylemek durumundayım. Bu sorunları çözmek için siyasetin gece gündüz çalışması lazım. Ancak siyaset Anadolu'nun işgali altında. İnsanların bireysel taleplerini dinlemekten, onlara vakit ayırmaktan nerdeyse iş yapılamıyor. Geçerken selam vermediği bir insanın siyasetçiye getireceği zarar, büyük bir projeyi gerçekleştirmenin kazandıracağı faydadan daha fazla olabiliyor."

ARSLANLARLA CEYLANLARIN SAVAŞI
"Rekabet artık küreselleşti" tespitini aktaran Şener, "En ucuz malı en yüksek kalitede üretmezseniz kendi mahallenizde bile mal satamazsınız. Bisikletin üzerinde durmak istiyorsanız sürekli pedal çevirmek durumundasınız" dedi. Şener, küresel planda rekabetin, "arslanlarla kaplanların savaşı değil, arslanlarla ceylanların savaşı" olduğunu ifade ederek, "Hızlı koşan kazanır. Koşamayan küreselleşmenin getirdiği amansız rekabette güçlülere yem olur" diye konuştu.
Küreselleşmenin insanoğlunun ve dünyanın karşı karşıya bulunduğu en temel gerçek olduğunu söyleyen Şener, "Küreselleşmeye karşı çıkmak veya taraftar olmakla bir yere varılmaz. Küreselleşmeyi bir vaka olarak alıp herkes küreselleşme gerçeği ile nasıl baş edeceğini ve rekabet karşısında nasıl ayakta kalacağını düşünmeli. Bizlere düşen fırsatları maksimuma çıkarmak ve maliyetleri de minumuma indirmek için çaba harcamaktır" dedi.

"6.5 MİLYAR DÜNYALI MÜŞTERİ OLARAK GÖRÜLMELİ"
Bireyler, kurumlar ve ülkelerin küreselleşme karşısındaki sorularının değiştiğini, dolayısıyla yeni sorulara verilecek yeni yanıtlar bulunması gerektiğini anlatan Şener, "En temel soru ben küreselleşmenin neresindeyim sorusudur. Hayal dünyalarımızı vizyonlarımızı bilginin ışık hızında yer değiştiği bir dünyaya göre şekillendirmeliyiz. Küreselleşen dünyada bir şok dalgası yersek başladığımız yerin bile altına gideriz. Pazarı da 1 milyon ya da 70 milyon kişi olarak değil 6.5 milyar dünyalıyı müşteri olarak kabul edip rekabete hazırlanmak gerekir" görüşünü savundu.

En Çok Aranan Haberler