HABER

Abidjan Havaalanı Fransızların denetiminde

Fildişi Sahili'nde BM'nin cumhurbaşkanı olarak tanıdığı Ouattara'ya bağlı güçler, seçim sonuçlarını tanımayan Gbagba bağlı birliklere saldırını yoğunlaştırırken, Fransa eski sömürgesine takviye birlik gönderiyor.

Fildişi Sahili'ndeki iç savaş şiddetlenirken, Fransız birliklerinin Abidjan havaalanının denetimini ele geçirdikleri bildirildi.

Fransa'nın ayrıca bu ülkeye 300 takviye asker göndereceği açıklandı.

Abidjan'da, Birleşmiş Milletler'in tanıdığı Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara'ya bağlı birlikler, geçen yılki seçimlerin ardından cumhurbaşkanlığından ayrılmayı reddeden Laurent Gbagbo'ya bağlı güçlere karşı geniş kapsamlı bir saldırı başlatmıştı.

Kentte 1500 kadar yabancının Fransız ordusuna ait tesise sığındığı belirtiliyor.

'Son darbe hazırlığı'

Alassane Ouattara'nın bir danışmanı Gbagbo güçlerine son darbeyi indirmek için Abidjan önlerinde son hazırlıkların yapıldığını söyledi.

Tarafların, cumhurbaşkanlığı sarayı, devlet televizyonu ve Agban kışlasını ele geçirmek için savaştığı kentte dün ağır topçu ateşi duyuldu.

Nobel Barış Ödülü sahibi Güney Afrikalı rahip Desmond Tutu, iki tarafa da silah bırakma çağrısında bulundu.

Duekoue kentinde katliam

Ülkenin batısında, bir süredir şidetli çarpışmalar yaşanıyordu.

Caritas adlı yardım örgütü, personelinin Duekoue kenti sokaklarda yüzlerce ceset bulduğunu, bin kişinin ölmüş olabileceğini açıkladı.

Örgüte göre, bu kişiler, uzun zamandan beri Ouattara'ya bağlı birliklerin denetiminde olan Carrefour semtinde 27 ve 29 Mart tarihleri arasında öldürüldü.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü ise ölü sayısının 800 olduğunu duyurdu.

Ülkede aylardır devam eden çatışmalar nedeniyle binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

1960'da Fransa'dan bağımsızlığını kazanan Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili, 2003 yılından beri fiilen bölünmüş durumda.

Geçen yıl Kasım ayında yapılan seçimlerin ülkeyi birleştirmesi umuluyordu. Ancak Bağımsız Seçim Komisyonu'nun açıkladığı sonuçları kabul etmeyen Cumhurbaşkanı Laurent Gbagbo görevi bırakmayı reddedince, ülke yönetilemez hale gelmişti.

Fildişi Sahili, kakao üretiminde dünya lideri. Ancak çatışmalar, üretimi sekteye uğrattı.

En Çok Aranan Haberler