ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, her defasında tahteravallinin bir tarafına hükümeti, bir tarafına KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı koymak gibi bir ikilemin içine girilmemesi gerektiğini belirterek, "Aksi halde böylesine milli bir meseleyi bir iç politik tartışma konusu haline getiririz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantıda, Kıbrıs müzakereleriyle ilgili değerlendirmeler yapıldı ve Başbakanlık tarafından hazırlanan 'Annan Planı'nın Türk Tarafı İçin Olumlu Unsurları' başlıklı 7 sayfalık rapor Kurul'a sunuldu.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek, yarın Başbakan Erdoğan'ın AK Parti Meclis Grubunda, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül'ün ise TBMM Genel Kurulu'nda Kıbrıs konusunda açıklamalar yapacağını söyledi. Toplantıda ağırlıklı olarak Kıbrıs konusunun görüşüldüğüne işaret eden Çiçek, Ada'nın gerçekleri ve bugün gelinen nokta itibariyle Ada'da adil ve kalıcı bir barışın nasıl tesis edilebileceğini ve son ortaya çıkan metni değerlendirdiklerini kaydetti. İsviçre'deki görüşmeler sırasında ortaya çıkan ortak metinin Bakanlar Kurulu üyelerine dağıtıldığını belirten Çiçek, Kurul üyelerinin bu konudaki görüşlerini ortaya koyduklarını anlattı. Türk tarafının Kıbrıs meselesine her zaman milli bir mesele olarak baktığını vurgulayan Çiçek, Ada'da adil ve kalıcı bir barışın tesisine de bu açıdan yaklaştıklarını hatırlattı. Kıbrıs müzakerelerinin KKTC yetkilileriyle birlikte sürdürüldüğüne işaret eden Çiçek, bugünkü noktaya da böyle gelindiğini söyledi. Çiçek, "Neticede bir takvim de işlemektedir. Sonuçta kararı verecek olan, Ada'da yaşayan Kıbrıs'lı soydaşlarımızla Rum tarafıdır. Onların vereceği karara göre Kıbrıs meselesi şekil alacaktır. Ümit ederiz ki iki tarafın da hayrına bir sonuç orada çıkmış olsun" diye konuştu.
Çiçek, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. "Planın Parlamento'ya sunulması konusunda yöntem belirlendi mi?' sorusu üzerine Çiçek, TBMM'ye onay anlamında bir metnin ancak Referandum'un yapılacağı 24 Nisan'dan sonra geleceğini belirtti. Çiçek, Dışişleri Bakanı'nın yarın konuyu TBMM'ye getireceğini ve orada bir görüşme yapılacağını ifade etti. Çiçek, 7 Nisan'da BM'ye verilecek taahhüt için Plan'ın Meclis'e gelmesine gerek olmadığını, yazılı taahhütü Hükümet adına bir Bakan'ın imzalamasının yeterli olacağını söyledi.
'Denktaş'la bir toplantı düşünülüyor mu?' sorusu üzerine Çiçek şunları söyledi: "Her defasında tahteravallinin bir tarafına sayın Denktaş'ı, öbür tarafına Hükümet'i koymak gibi bir ikilemin içine hiç girmeyelim. O zaman Türkiye'nin aleyhine, oradaki soydaşlarımızın aleyhine olan bir yanlışı hep beraber yapmış oluruz. Bizim de aradığımız şey orada adil ve kalıcı bir barıştır. Oradaki soydaşlarımızın ve Türkiye'nin haklarını korumaktır. Kimse bu noktada karşı karşıya getirilme durumunda olmamalıdır. Şu ana kadar müzakereleri hem Türkiye'de ilgili kurumlarımızın temsilcileriyle birlikte, değişik kademelerde istişare ederek gerçekleştirdik, hem de KKTC'nin ilgili taraflarıyla hep beraber görüşerek, yöntemleri beraber belirleyerek belli bir noktaya gelmişizdir. Bu çerçevede bakmış olalım. Aksi halde böylesine milli bir meseleyi bir iç politik tartışma konusu haline getirmiş oluruz. Özellikle Nisan ayı çok önemlidir. Türkiye için, Kıbrıslı kardeşlerimiz için önemlidir. Meseleye böyle bakalım".