Adalar İlçesi'nin içmesuyu ve atıksu problemleri tarihe karışıyor. Adalar'ın suyunu musluklarından içebilmeleri ve sahillerinden gönül rahatlığı ile denize girebilmeleri için, 2004 yılı yatırım programına alınan Adalar içmesuyu ve atıksu şebeke inşaatları, büyük ölçüde tamamlandı.
Yıllarca, kısıtlı su pınarlarından, sarnıçlardan ve kiralanan tankerler ile içmesuları sağlanan Adalar'ın makûs talihi, 1996 yılında deniz altından boru döşemek suretiyle inşa edilen isale hattıyla değişmişti.
2004 Yılı yatırım programına alınan Adalar içmesuyu ve atıksu şebeke inşaatları ile de, Kınalıada, Burgazada ve Heybeliada Bölgeleri'nin 50 yıldır kullanılan çürümüş, içleri dolmuş, asbest ve pik şebeke boruları son teknoloji ürünü düktil font borularla yenilendi. Adalar Bölgesi'nde yapılan atıksu şebekesi sayesinde, kontrolsüz denize akan atıksu kanallarının önüne geçilmiş oldu.
"Adalar Bölgesi İçmesuyu ve Atıksu Şebeke İnşaatı" projesi kapsamında Kınalıada, Burgazada ve Heybeliada Bölgeleri'ndeki toplamı 45.057 m'yi bulan içmesuyu şebekesi ve 15.216 m'lik atıksu şebekesi tamamlandı.
Turizm mevsimi başlamadan bitirilen içmesuyu şebekesi sayesinde, İstanbullular bu yaz Adalar'da musluklarından Dünya Sağlık Teşkilatı ve Avrupa Birliği Standartları'nın da üzerinde daha kaliteli, 24 saat kesintisiz, temiz ve sağlıklı sularını içebileceklerdir.
İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri İşletmeciliği Enstitüsü ile müştereken yapılan ölçüm sonuçlarına göre Adalar'ın tüm sahillerinde, deniz suyu kalitesi açısından yüzülebilir kriterlere sahip olduğu tespit edilmiştir. İstanbullular, yapılan atıksu yatırımları neticesinde, Adalar Sahilleri'nde gönül rahatlığı ile yüzebileceklerdir.
Adalar : Tarih boyunca Evliya Adaları, Kesiş Adaları, Ruh Adaları, Cin Adaları, Halka Adaları, Kızıl Adalar ve Prens Adaları gibi pek çok ismi bulunan Adalar İlçesi; İstanbul'un önemli turizm merkezlerinden biri olmuştur... İstanbul'un güneyinde bulunan ve bir gerdanlık gibi Marmara Denizi'ni süsleyen Adalar'ın su ihtiyacı yıllardır kısıtlı su pınarlarından ve sarnıçlar vasıtasıyla sağlanmaktaydı.
Adalar, doğal yapısındaki zenginlik yüzünden İstanbullular tarafından önemli bir sayfiye yeri olarak değerlendirilmektedir. Plajları, yeşil dokusu, yürüyüş yolları, çam ormanlarıyla örtülü vadileri, tepeleri ve kıyılarıyla eskiden beri bilinen ve kullanılan en önemli dinlence alanlarıdır.
Nüfusu, ortalama 18.000 olan Adalar'ın, özellikle yaz mevsiminde yoğun bir iç turizm hareketine sahne olması nedeniyle, nüfusu yaz mevsiminde, kış mevsimine göre 10 katına yakın artmakta, hafta sonlarındaki artış, bunu da geçmektedir.