ADIYAMAN (İHA) - Adıyaman Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen kuş gribi konulu konferansta konuşan Adıyaman Valisi Halil Işık, ilde 3 kilometrelik bölgede itlaf çalışması gerçekleştirildiğini belirtti.
Halk Eğitim Merkezi salonundaki konferansa Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Köksal, Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Tavukçuluk Bölümü Uzmanı Veteriner Hekim Suzan Reyhan, Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Veteriner Hekim Mehmet Öztürk konuşmacı olarak katıldı.
Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Argıç, Tarım İl Müdürü Cafer Kınanç, daire müdürleri, tarım müdürlüğü personeli ve çiftçilerin hazır bulunduğu konferansın açılış konuşmasını yapan Adıyaman Valisi Halil Işık, kuş gribinin Adıyaman'da 2 noktada görüldüğünü ve alınan önlemler neticesinde yayılmasının önlendiğini belirterek, "Adıyaman genelinde 104 noktada kuş gribi virüsü şüphesiyle alınan örnekler uzmanlar tarafından incelendi ve inceleme sonrası sadece Adıyaman merkez Altınşehir Mahallesi ve Kahta İlçesi Çaybaşı Köyü'nde marazi maddelere rastlandı. Virüsün görüldüğü bölgelerde 10 kilometre çapında zon bölgesi oluşturulmuş ve 3 kilometrelik bölgede itlaf gerçekleştirilmiştir. Adıyaman'da kuş gribi yayılmadan önlendi" dedi.
ÇÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Köksal ise, Türkiye'de kuş gribi görülmesiyle birlikte medyanın yanlış birçok haber yaptığını öne sürerek, "Kuş gribinin çıkmasıyla birlikte basında bir sürü ve çoğu yanlış olan haberler çıktı. Tabiri caiz ise bir kaşık suda kıyamet kopartıldı" diye konuştu.
Yapılan yanlış haberler nedeniyle Türkiye'de 3 önemli sorun ortaya çıktığını kaydeden Köksal, "Yapılan yerli yersiz haberler nedeniyle 3 tane çok önemli sorun ortaya çıktı. Birincisi son derece değerli protein kaynağı olan, kırmızı ete göre son derece sağlıklı olan ve tavuk tüketimi bırakıldı. Hem kalp sağlığı hem de metebolik hastalıklar bakımından kırmızı etle karşılaştırılamayacak kadar rahat ve rekolte yönünden çok zengin olan tavuk eti ve yumurtası yenmemeye başlandı. İkincisi, tavuk eti ve yumurta üretimi ile tamamen yerel olan sektör inanılmaz derecede dar boğazın içerisine itildi. Gerekçesiz, tabanı olmayan sebeplerden dolayı işletmeler kapatılma seviyesine geldi. Son olarak ise ülke ekonomisi ciddi zararlar gördü. Hem iç hem de dış ticaret yönünden tamiri uzun zaman alacak şekilde yaralanmaya maruz kaldı. Bu şartlar içersinde doğruları anlatmak herkesin görevidir" ifadelerini kullandı.
Köksal ayrıca, birtakım çevrelerin "Kuş gribine hazırlıksız yakalandık" şeklinde açıklamalar yaptığını ve bunun yanlış olduğunu vurgulayarak, "Kuş gribi olayının çıkmasının ardından normal soğuk algınlığı olan insanlarımız kendisinin kuş gribi olduğunu sanarak hastanelere akın etti. Kuş gribinin solunum yoluyla bulaştığının bilinmesi gerekiyor. Kuş gribi yabani su kuşları, ördek, kaz gibi kanatlılarda, kümes hayvanlarında, domuz, at, kedi ve insanlarda görüldü. Bu virüs insanlarda solunum yolu epitel hücrelerini tanıyan ve sadece solunum yolu epitelini enfekte eden bir virüstür. Bilinmesi gereken kuş gribinin yiyecek yoluyla geçmediğidir. Korunmanın yolu da temizlik ve hijyendir. Bu konuda tesis planlaması, yetiştirici eğitimi, temizlik, dezenfeksiyon, aşılama ve itlaf çalışmaları yapılmaktadır. Kişisel korunma için el temizliği, mutfak temizliği, çevre hijyeni ve yiyecek hijyeni yapmak yeterlidir. Bizim kadınlarımız zaten temiz, mutfaklarında bu tür temizliği yeterince yapmaktadırlar. Bu virüsün önlenmesi için sabun yeterlidir" şeklinde konuştu.