HABER

Ağar'dan hükümet'e 'üs' tepkisi

ANKARA (İHA) - DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Türk topraklarına yabancı silahlı kuvvetlerin kabul edilmesi konusununun, kalış süresine bakılmadan, TBMM'nin kararına bağlı olduğunu belirterek, "Hükümetin bir yandan Anayasa hükümlerini diğer, yandan BM Güvenlik Konseyi kararlarını istediği gibi yorumlama hakkı yoktur" dedi.

Ağar, İncirlik Üssü'nün yabancı silahlı kuvvetler tarafından kullanılması konusunda, hükümetin, Meclis kararına gerek olmadığı yönündeki açıklamaları üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Hükümetin Anayasa'nın 92.maddesi hükümlerine aykırı bir şekilde, yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına izin veren bir kararname çıkarttığını ve bunu uygulamaya koyduğunu belirten Ağar, Türk halkının ve siyasi partilerin bu durumu ancak dış basından öğrenebildiğini ve bunun üzerine hükümetin 23 Haziran 2003 tarihli bu kararnamenin metnini açıklamak zorunda kaldığını bildirdi. Hükümetin saklanmaya çalıştığı 1483 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının, iddia edilenin aksine, istikrar ve güvenlik konusunda, Irak'ta silahlı müdahalede bulunan güçlere değil, 'Irak halkına' insani amaçlı bir takım talepler içerdiğini belirten Ağar, "1483 sayılı karar, gerçekte BM üyesi ülkelerden 'Irak halkına' ülkenin yeniden yapılandırılması, güvenlik ve istikrarın sağlanması için yardımcı olunmasını istemektedir. Bu kararla amaçlanan hususun, silahlı müdahalede bulunan güçler açısından bir zorunluluk getirmeden, ülkeler ve halklara yardım olduğu görülmektedir" dedi. Ağar, İncirlik Hava Üssü'nün kullanılmasının Türkiye'nin NATO yükümlülükleri ile sınırlı olduğuna ve Irak konusunda NATO Bakanlar Konseyi'nin aldığı ve yükümlülük getiren herhangi bir kararın da bulunmadığını vurguladı. Ağar, şunları kaydetti:

"Anayasamız'ın 92. maddesi, herhangi bir istisna tanımaksızın, geliş nedeni ve şekli ne olursa olsun, Türk topraklarına yabancı silahlı kuvvetlerin kabul edilmesi konusunu, kalış süresine bakılmadan, TBMM'nin kararına bağlamaktadır. Hükümetin bir yandan Anayasa hükümlerini diğer, yandan BM Güvenlik Konseyi kararlarını istediği gibi yorumlama hakkı yoktur. Konu yakından izlenmekte olup hükümetin bu vahim ve hatalı tutumu hakkında yüce Meclisimiz önünde hesap vermesi beklenmektedir".

En Çok Aranan Haberler