AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Çelik, bugün Parlamento'da bir basın toplantısı düzenledi. Çelik, hükümetin ve TBMM Başkanının 'yangından mal kaçırır gibi' atama yaptığını iddia ederek, başta TBMM olmak üzere, Başbakanlık, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve Üst Kurullara liyakat esasına uymayan, verimliliği bulunmayan atamalar gerçekleştirildiğini bildiklerini ifade etti.
Atamaların önemli bir bölümünün 'partizanca' yapıldığını kaydeden Çelik, TBMM Başkanı Ömer İzgi'nin Meclis Başkanı seçildiği 18.10.2001 tarihinden bu güne kadar Meclise 107 personel aldığını, bu alımların büyük bölümünün 3 Kasım seçimlerinden sonra gerçekleştiğini kaydetti. Meclis'teki bütün müşavir kadrolarının doldurulduğuna işaret eden Çelik, "Biz yönetimi devraldığımız zaman bunlarla ilgili yasal takibat başlatacağız. İptal edilebileceklerle ilgili gerekli işlemi başlatacağız" dedi.
Çelik, özellikle TBMM'nin bünyesinde bulunan Hereke Halı ve Yıldız Porselen'de yapılan özellikle yönetici atamalarının partizanca yapıldığını düşündüklerini belirtti.
Verimlilik Etkinlik ve Tutumluluk (VET) konusunda Meclis'te bir çalışma yaptıklarını, ancak Meclis'te bu raporla ilgili sonuç alınamadığını kaydeden Çelik, şöyle konuştu: "Bu personel sistemiyle Türkiye'nin gitmeyeceği açıktır. Bakanlıklarda bir müşavirler ordusu vardır. Hemen hemen her bakanlıkta bir APK vardır. APK biliyorsunuz Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu. Fakat bürokratlar arasında bunun adının ne olduğunu biliyor musunuz. Al Paranı Konuşma, kısaltılmış olarak. Müşavirlerle ilgili fıkralar türemiştir. Has müşavir, hoş müşavir boş müşavir diye üçe ayrılıyor. Türkiye'nin mutlaka bütün meselerde olduğu gibi personel rejiminde de çok ciddi değişiklikler yapılması gerekiyor. Biz yönetimi devraldığımız zaman bütün bu meselelerin ele alınması için mutlaka start vereceğiz. Usule aykırı atamalar, özellikle açıktan atamalar iptal edilecektir".
Çelik, açıklamalarında bir ihale furyasının da 3 Kasım sonrası başladığını, ancak bunların da gerekli incelemelere tabu tutulup gerekirse iptal edileceğini ifade etti. Çelik, "Bir ihale furyasıdır başını almış gidiyor. Yeni hükümet geldiği zaman bunların kaynakları sorumluluğu yeni hükümetin omuzuna yıkılacaktır. Dolayısıyla ahlaki olan, vicdani olan, hukuki olan ve şık olan bu ihalelerin yapılmaması ve inisiyatifin, takdirin yeni hükümete bırakılmasıdır. Bu bir nöbet değişimidir" ifadelerini kullandı.
Çelik, "Bu kamuda, devlette yapılan ihale furyası kesinlikle durdurulmalıdır. Biz geldiğimiz zaman bunların hepsiyle ilgili, özellikle 3 Kasım'dan sonra yapılan ihalelerle ilgili takibat başlatacağız. Personel atamaları kesinlikle durdurulmalıdır. Zaten devlet kadroları yeterince şişmiştir" dedi.
Meclis'in bu konuda örnek olması gerekliliğinin altını çizen Çelik, "TBMM bütün bunları düzeltecekse kendisini düzeltememiş bir TBMM'nin başka kurumlarını düzeltmek gibi komik bir ididası olamaz. Dolayısıyla kendimizden başlamak zorundayız. Fakat şu anda TBMM'de milletvekili danışmanları hariç 4500 kişi çalışmaktadır. Siz buna takriben bir 500 tane de milletvekili danışmanı ilave ederseniz 5 bin kişi olur. Bir milletvekili başına neredeyse 10 kişi düşmektedir. Amacımız bağcı dövmek değil üzüm yemek. Bu açıdan hiçbir personelimizin tedirgin olmamasını istiyoruz. Ama verimlilik esasına göre Türkiye'deki personel sisteminin yeniden düzenlenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Atamalar konusunda hükümeti uyaran Çelik, basın mensuplarının sorularını da cevaplandırdı. Bir soru üzerine TBMM lojmanlarında oturmayacaklarını kaydeden Çelik, eski milletvekillerinin de Ocak ayına kadar oturma haklarının bulunduğunu belirterek, "Erken çıkanlara niye çıkıyorsunuz diyen olmaz" dedi.
Çelik, bir soru üzerine yeniden seçilen eski milletvekillerinin yeni bir maaş almayacaklarını, maaşlarını aldıklarını kaydetti. Bir ayda iki maaşın verilmediğini söyleyen Çelik, bunun bir örneğinin de bulunmadığını belirtti.
Kaynak: İHA