HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AK Parti 'Türk milleti' dedi

Meclis'teki dört siyasi parti, Uzlaşma Komisyonu'na anayasayla ilgili önerilerini sundu. BDP 'ikinci resmi dil' önerirken, AK Parti önerisinde, 'Türk milleti' ifadesine yer verdi.

AK Parti 'Türk milleti' dedi

Siyasi partiler, Anayasa'nın başlangıç bölümüne yönelik önerilerini, Uzlaşma Komisyonu'na sundu.

AK Parti, önerisinde 'Türk milleti' ifadesine yer verdi.

Egemenlik maddesiyle ilgili öneri ''Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir. Türk milleti, egemenliğini seçtiği temsilcileri aracılığıyla ve halk oylaması yoluyla kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz'' şeklinde düzenlendi.

Yeni anayasa sürecinde AK Parti'nin 'Türk milleti' ifadesini kullanıp kullanmayacağı merak konusu olmuştu.

'Başkan' ifadesinin de yer aldığı öneride; yasama yetkisi'nin TBMM'ye ait olduğu, yürütme yetkisinin Başkan tarafından kullanılacağı, yargı görevinin, bağımsız ve tarafsız mahkemelerce yerine getirileceği belirtildi.

Mevcut Anayasa'nın, ilk iki maddesinin birleştirildiği öneride, 'Atatürk milliyetçiliği' ifadesi ise yeni metne alınmadı. Önerilen madde metni ise, "Türkiye Cumhuriyeti, insan hakkarına dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir" şeklinde oldu.

AK Parti, Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen üçüncü maddesindeki, 'dili Türkçedir' ifadesini de "resmi dili Türkçedir" şeklinde değiştirildi.

CHP: TÜRKİYE AHALİSİ
CHP ise "Bin yıldır dostlukla yaşayan Anadolu'da buluşan kadim uygarlıkların mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti Ahalisi; Türk Ulusu adıyla; insan onuruna, insan haklarına, hukukun üstünlüğüne, sosyal adalete, katılımcı ve çoğulcu demokrasi anlayışına dayalı laik Cumhuriyetin kurum ve kurallarını düzenleyen..." ifadelerini kullandı.

MHP: TÜRK MİLLETİ
MHP'yse, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde yapılan Kurtuluş Savaşı ile kurulan Türk Devleti'nin, ezelden beri hür yaşamış Türk Milleti'nin ve Aziz Türk Vatanı'nın ebediyen varlığı, bağımsızlığı, bölünmez bütünlüğü ve egemenliğin kayıtsız şartsız millete aidiyeti ilkeleri üzerinde inşa edilen bu Anayasa..." diye Türklüğe vurgu yaptı.

BDP: TÜRKİYE HALKI
BDP'yse "Biz Türkiye Halkı" ifadesini tercih etti. BDP ayrıca ilk maddelerde, "Devletin idari yapısı ademi merkezi sistem esasına göre düzenlenir. Devletin toprak bütünlüğüne dokunulamaz" önerisi getirdi. BDP'nin metninde, "Devletin resmi dili, Türkçe'dir. Tüm vatandaşların resmi dili öğrenme görevi ve hakkı vardır. Türkiye halkının kullandığı diğer ana diller bölge meclislerinin kararıyla ikinci resmi dil olarak kullanılabilir" denildi.

Tüm haberler

Express


En Çok Aranan Haberler