BRÜKSEL(ANKA) - Avrupa Komisyonu'nun 5 Kasım'da açıklayacağı 2008 İlerleme Raporu'nun ana hatları belli oldu. Ulusal Program'ın onaylanması halinde ekleneceği raporda Türkiye'den yeni bir anayasa yapılması isteniyor. Raporda AKP hakkındaki kapatma davası sürecine geniş yer veriliyor.
ABHaber'e göre, Avrupa Komisyonu'nda Türkiye'nin AB yolundaki son bir yıl attığı adımlar ve reform beklentilerinin sıralanacağı 2008 Türkiye İlerleme Raporuna son şekli veriliyor. Ulusal Programı TBMM'den geçirmesi durumunda yeni değişiklikler rapora eklenecek.
Raporda Türkiye'deki siyasi krizlerin engellenmesi ve AB üyeliğinin önünün açılması için Türkiye'de Anayasa reformu yapılması gerektiği belirtiliyor.
-YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR
ABHaber'in Komisyon kaynaklarından edindiği bilgilere göre AKP kapatma davası sürecine geniş yer verildiği, 2008 raporunun ana hatları şunlar:
-Türkiye'ye reformlar konusunda elini çabuk tutması çağrısında bulunuluyor.
-İfade ve düşünce özgürlüğü
ile ilgili reformlara hız verilmesi isteniyor.
-Türkiye'nin yeni bir Anayasaya ihtiyacı olduğunun altı çiziliyor.
-AKP hakkındaki kapatma davasının, enerjin tümünü tükettiği ve dikkatleri reformları takip etme ihtiyacından başka yöne çevirdiğine vurgu yapılıyor.
-TCK'nın 301. maddesinin değiştirilmiş olması olumlu karşılanıyor.
-Kötü muamele hakkındaki şikayetlerin artmış olmasına rağmen gözaltında şiddet vakalarında devamlı bir azalma kaydedildiği belirtiliyor.
-Dini azınlıklara daha fazla haklar verilmesi ve azınlık haklarının geliştirilmesinde daha çok ilerleme sağlanması isteniyor.
-Yeni bir siyasi partiler yasası çıkarılması çağrısı yapılıyor.
-DIŞ POLİTİKASINA ÖVGÜ
İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin dış politikasının bazı önemli gelişmelere de dikkat çekiliyor.
Türkiye'nin İsrail-Filistin görüşmelerinde aracılık yapması, Kafkasya'daki (Rus Gürcü savaşı) çatışmaları çerçevesinde izlediği siyaset ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan ziyaretine işaret ediliyor ve Türkiye'nin izleği diplomasiden övgüyle söz ediliyor.
Kıbrıs'ta iki lider tarafından başlatılan müzakerelerden duyulan memnuniyetin dile getirildiği raporda Türkiye'nin Kıbrıs Rum Kesimine limanlarını açmadığına dikkat çekiliyor.
Raporda Türkiye'nin Avrupa'ya alternatif enerji sağlanmasındaki konumuna dikkat çekiliyor.(ANKA)