Kapatma davasına karşı yasal atağa geçmeye hazırlanan AK Parti'de ibre 'demokratikleşme paketi'ne kaydı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK)'nda, Anayasa değişiklik paketinin kapsamının temel hak ve özgürlükleri kapsayacak şekilde genişletme eğilimi ağırlık kazandı. Parti yönetimi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Anayol-M hükümeti döneminde altında imzası bulunan eski Anayasa değişikliği teklifini gündeme getirerek, MHP'nin desteğini almaya çalışacak. Başbakan Erdoğan'ın kurmayları önümüzdeki hafta pazartesi günü yapılacak Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından muhalefetin nabzını tutmak amacıyla tura çıkacak.
AK PARTİ, BAHÇELİ'YE İMZASINI HATIRLATACAK Kapatma davasına karşı yol haritasını netleştirmek için kolları sıvayan AK Parti, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran Anayasa değişiklik formülleri arasında tercih yapmaya çalışıyor.
Bu süreci Anayasa değişikliği yaparak aşmaya planlayan AK Parti, Fazilet Partisi hakkındaki kapatma davası devam ederken dönemin koalisyon liderleri Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz'ın gündeme getirdiği Anayasa değişikliklerini incelemeye aldı. Uzlaşmazlık nedeniyle gerçekleştirilemeyen bu Anayasal değişikliğini gündemine alan AK Parti yönetimi, Bahçeli'nin imzasını hatırlatarak, MHP'nin desteğini çekmeye çalışacak.
DSP, MHP ve ANAP'ın oluşturduğu koalisyon hükümeti, 'Laikliğe aykırı eylemlerin odağı ve kapatılan Refah Partisi'nin devamı olmak' suçlamalarıyla 7 Mayıs 1999'da hakkında kapatma davası açılan FP'nin de kapatılmasını engelleyecek, zamanın cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de görev süresini 5+5 formülü kapsamında uzatacak bir Anayasa değişiklik teklifini, DSP Genel Başkanı Ecevit, MHP Genel Başkanı Bahçeli ve ANAP Genel Başkanı Yılmaz'ın da imzasıyla TBMM gündemine getirmişti.
Bahçeli, Ecevit ve Yılmaz'ın imzasını taşıyan değişiklik teklifinde Anayasa'nın 69. maddesinde "Bir partinin temelli kapatılmasına ancak o partinin kanunla belirlenen ölçütlere göre bu nitelikteki fiilleri işlediğinin yetkili mahkemelerce kesin bir hükme bağlandığı ve bu hükmün odak oluşturmaya yeterli olduğu hususunun Anayasa Mahkemesi'nce tespit edilmesi halinde karar verileceği" şeklinde düzenleme öngörülmüştü.
TBMM gündemine getirilen düzenlemeler pazarlıklara rağmen Demirel'in görev süresinin uzatılmasına imkan verecek bir oy çoğunluğu bulunamadığı için reddedilmiş, Fazilet Partisi de bundan yararlanamamıştı.
DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ'NE DÖNÜŞEBİLİR
AK Parti, kapatma davasını düşürecek Anayasa değişiklik teklifini önümüzdeki pazartesi günü gerçekleştirilecek Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında netleştirecek. AK Parti'de sadece siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıracak Anayasa değişiklik paketi yerine milletvekillerinin ağırlıklı eğilimi doğrultusunda temel hak ve özgürlükleri de kapsayan daha geniş tabanlı bir Anayasa paketi üzerinde duruluyor. Paketin kapsamına AK Parti MKYK karar verecek. Parti yönetimi, MKYK'da kesin bir yol haritasının belirlenmesi üzerine muhalefet turuna çıkacak. Başbakan Erdoğan'ın kurmayları bağımsız milletvekilleri de dahil olmak üzere Meclis'te temsil edilen partilerle temas kuracak. AK Parti, yapacağı değişiklik için CHP, MHP, DSP, DTP ve bağımsız milletvekillerinin nabzını tutacak.
TANSİYONU DÜŞÜRECEK
AK Parti, bu süreçte tansiyonu düşürme kararı aldı. Başbakan Erdoğan da, kurmaylarına bu yönde açıklama yapmaları telkininde bulundu. Parti yönetiminin, kapsamlı bir değişiklik için öncelikle Anayasa Mahkemesi'nin türban düzenlemesiyle ilgili kararını bekleme eğiliminde olduğu da belirtiliyor. Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'nın 10. ve 42. maddesiyle ilgili değişiklikler konusunda vereceği kararın partinin atacağı adımlarda etkili olacağı ifade edildi. Bu arada TCK'nın 301. maddesinin de önümüzdeki hafta Meclis gündemine gelebileceği öğrenildi. İHA