HABER

AKP'ye kapatma kararı çıkarsa ne olacak?

AK Parti kapatma davasında gözler Anayasa Mahkemesi'ne çevrildi. Yüksek Mahkeme, açılan kapatma davasında karar verme oturumlarına bugün saat 09.30'da başladı.

Bu arada, olası bir kapatma kararı halinde Türkiye'yi nelerin beklediği tartışılmaya başlandı.

Kapatma kararının verilmesi için, 11 üyeden 7'sinin bu yönde oy kullanması gerekiyor. Yüksek Mahkeme, AKP'nin kapatılmasına karar verirse, eylemleriyle kapatmaya neden olan milletvekillerine de 5 yıl süreyle siyaset yasağı yaptırımı uygulayacak. Yasak getirilecek isimler arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunması olasılığının yüksek olduğu belirtiliyor. Anayasa'ya göre, bu durumda siyaset yasağı konulan isimlerin milletvekilliği, gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla düşecek. Kısa kararın açıklanması, vekilliğin düşmesi için yeterli olmayacak. Buna karşılık kapatma kararı açıklanır açıklanmaz, partinin tüzel kişiliği ortadan kalkmış sayılacak.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /?>

Hükümete ne olacak?

Ancak tüzel kişiliğin ortadan kalkması, hükümetin düşmesi anlamına gelmeyecek. Siyaset yasağı konulan milletvekilleri gerekçeli karar açıklanana kadar görevde kalabileceği için, yasak konulsa bile Erdoğan görevini sürdürebilecek.
Hükümetin gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla düşüp düşmeyeceği konusunda da anayasada açık bir hüküm bulunmuyor. Ancak hukukçular, Başbakan'a siyaset yasağı konulmasının, hükümetin düşmesi anlamına geleceğini belirtiyor. Bu durumda, Cumhurbaşkanı'nın bir milletvekiline yeniden hükümeti kurma görevini vermesi gerekiyor. 45 gün içinde yeni hükümetin kurulamaması halinde, anayasaya göre TBMM'nin genel seçime gitmesi zorunluluğu bulunuyor.
Erdoğan, davaya paralel olarak tartışılan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarını, olası bir kapatma kararının gerekçesinin Resmi Gazete'de yayımlanacağı tarihe kadar imzalayabilecek. Ancak bu tarihler örtüşmezse, görev süresi 30 Ağustos'ta dolacak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'tan boşalacak koltuğa oturması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un ataması zora girecek. Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığı'nı bir süre vekâleten yönetmek zorunda kalabilecek.

undefined

En Çok Aranan Haberler