Alman Parlamentosu, Yunanistan'a 86 milyar euroluk 3. kurtarma paketini onayladı.
Oylamada 454 milletvekili evet oyu verirken 113'ü karşı oy kullandı.
18 milletvekili oylamaya katılmadı.
Başbakan Angela Merkel'in önderlik ettiği merkez sağ blokta hayır oyu kullananlar olsa da Sosyal Demokratlar ve Yeşiller'in de desteğiyle paket onaylandı.
Pakete karşı çıkan milletvekilleri Yunanistan'la yeni anlaşmanın, ülkenin borçlarının bir kısmının silinmesine neden olacağından endişe ediyordu.
Çoğu Alman milletvekili, Uluslararası Para Fonu IMF'nin de kurtarma paketine katkıda bulunmasını istiyor, ancak IMF Yunanistan'ın ekonomik gelişmesinin değerlendirileceği Ekim ayına kadar bir taahhütte bulunmak istemiyor.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, IMF'nin rolünün kaçınılmaz olduğunu söylüyor.
Dün Avusturya, Estonya ve İspanya parlamentoları kurtarma paketini onaylamıştı.
Yunanistan'daki Syriza hükümetinin, kurtarma paketi karşılığında söz verdiği kemer sıkma önlemlerini ne ölçüde uygulayacağı ise hala endişe konusu.
3. kurtarma paketi geçen hafta Yunanistan parlamentosundan geçmişti.
Yunanistan Maliye Bakanı George Stathakis ve Başbakan Aleksis Tsipras, 14 Ağustos'taki oturumda meclisten pakete destek istemişti.
Solcu Syriza Partisi Ocak ayındaki genel seçimi kemer sıkma politikalarına karşı çıkarak kazanmış, Yunanistan halkı da 5 Temmuz'da yapılan referandumda IMF ve euro bölgesinin sunduğu yeni kurtarma paketinin koşullarına "hayır" demişti.
Syriza'dan birçok milletvekili, partinin lideri ve Başbakan Aleksis Tsipras'ı, euro bölgesinin kabul edilemez şartları ülkeye dikte etmesine ve Yunanistan'ın egemenliğine müdahale etmesine izin vermekle suçluyor.
Yunanistan hükümeti dün 14 bölgesel havaalanının Alman ulaştırma şirketi Fraport Slentel'e 1.23 milyar euro'ya satılması için anlaştıklarını duyurmuştu. Bu, Syriza hükümetinin ilk özelleştirme adımı.
Yeni borç karşılığı Syriza hükümeti euro bölgesi ülkelerine, kamu sektöründe kesinti ve emekli maaşlarında reform sözü de verdi.
Yeni kurtarma paketi 3 yıla yayılacak. Birkaç taksitte verilecek olan 86 milyar euro, Yunan bankalarına yeniden sermaye katmak, borç ve faiz ödemeleri için kullanılacak.
Söz konusu kurtarma paketi vergi zammı ve harcamalarda kısıtlamalar gibi önlemler öngörüyor.
Yunanistan'ın euro bölgesi, Avrupa Merkez Bankası ve IMF başta olmak üzere uluslararası kurumlara toplam 323 milyar euro borcu bulunuyor.