ADANA (İHA) - AnadoluJet Bölgesel Uçuşlar Sorumlusu Sami Alan, AnadoluJet'in 2 ay gibi kısa sürede yüzde 87 doluluk oranına ulaştığını belirterek, "Yıl sonunda 2 milyon yolcu hedefimizi aşacak gibi görünüyoruz" dedi.
Alan, yaptığı açıklamada, AnadoluJet'in, yolcuya sunulan ilave servislerin yalınlaştırılmasıyla elde edilen maliyet avantajının, bilet ücretlerine yansıtılarak daha geniş halk kitlesinin hava ulaşım hizmetinden yararlanabilmesi amacıyla geliştirilen ve yeni bir iş modeliyle yapılandırılan farklı bir ticari marka olduğunu ve 2 ayda çok yol kat ettiğini ifade etti. Ankara'nın konumuna yakışır şekilde Anadolu şehirleri arasında var olan uçuş ağını yaygınlaştırarak ve uçuş sıklığını artırarak tüm Anadolu'ya
cazip ücretlerle güvenli, hızlı ve zamanında uçuşlarla hizmet ürettiklerini ve yaklaşık 2 ayda yüzde 87 doluluk oranı yakaladıklarını belirten Alan, "2 ay gibi kısa sürede yüzde 87 daha fazla yolcu taşıdık. Yüzde 87'lere varan doluluk oranını bulduk ve zamanında kalkış oranı yüzde 85 gibi yüksek bir rakamda. THY'nin istatistiklerine ulaştık ve birçok kalemde geçtik. Daha önce bu hatlarda 100 birim taşıyorsak, şu anda 187 birim taşıyoruz. Her gün yeni yolcular ekleniyor" dedi.
AnadoluJet'in yıllık hedefinin 2 milyon yolcu olduğunu, ancak 2 aylık talep değerlendirildiğinde bu hedefin aşılacağına dikkat çeken Alan, "Normalde AnadoluJet'in bulunduğu hattan yıllık 1,2 milyon yolcu taşınıyor. Şimdi 2 milyon yolcuyu bulacağız ve geçeceğiz gibi gözüküyor. Bunu yaklaşık 2 ay boyunca AnadoluJet'e gelen taleplerden görüyoruz. Amacımız daha ucuza daha kaliteli ve daha çok yolcu taşımak. Diğer firmalar gibi hiçbir zaman kısa vadede çok büyük kar gütmüyoruz" diye konuştu.
Petroldeki fiyat artışının bilet fiyatlarına yansımayacağını, vatandaşların AnadoulJet'le birlikte daha ucuza taşınacağını vurgulayan Alan, şunları kaydetti:
"Şu aşamada bilet fiyatlarında artış olmayacak. Biz başka maliyet tasarruflarını güdeme getirdik. 150 koltuklu Boeing 747-400 uçaklarımızı 166 koltuğa çıkardık. İkram için gerekli alanları söktük, yer kazandık ve ağırlık hafiflettik. İkram konseptimiz değiştiği için, ikramın kendi maliyetlerinden ziyade, ikramın uçağa yüklenmesiyle oluşan zaman kayıplarını giderdik. THY'de 1 saatlik yerdeki süreyi, 35 dakikaya çektik. Bu kalan zamanda da uçağı havada tutuyoruz. Böylece uçağı daha fazla kullanmış, yolcu taşımış oluyoruz."
Şu an 20 noktaya uçuş yapıldığını, illerin sayısını çoğaltma planları olduğunu kaydeden Alan, "Ankara'dan anlamlı, uçulabilecek potansiyel pazarlar var. Onları inceliyoruz şu an. Pazar araştırmalarımız sürüyor. 23 Haziran'dan itibaren sefer sayılarını artırma ve Ankara-Denizli hattında uçma kararı alındı. Ankara'yı tüm Türkiye'ye bağlayarak ve yolcularına uygun fiyatla uçuş olanağı sağlamayı amaçlayan AnadoluJet, 23 Nisan 2008'de haftalık 304 seferle başladığı operasyonuna 23 Haziran'dan sonra 20 şehir ve toplam 370 seferle devam etmeye başladı. Yeni tarifeye göre; haftada 21 sefer icra edilen İzmir seferleri 28'e, 21 sefer icra edilen Antalya uçuşları 26'ya, haftada 7 sefer olan Van uçuşları 14'e, haftalık sefer sayısı 7 olan Erzurum uçuşları 12'ye, haftada 4 sefer icra edilen Batman ve Mardin seferleri 5'e, haftada 3 sefer yapılan Muş, Samsun, Adıyaman seferleri 4'e, haftada 2 sefer gerçekleştirilen Kahramanmaraş 3'e çıkarıldı. 1 Temmuz 2008 tarihinde başlayacak Ankara-Denizli seferleri ise haftada 3 olarak planlandı" şeklinde konuştu.
Basında AnadoluJet projesinin diğer hava yolu firmalarına rekabet için başlatıldığı yönünde eleştirilerin yersiz olduğunu belirten Alan, bu eleştirilerin doğru olmadığını Ankara'dan Adana'ya, Adıyaman'a, Muş'a, Batman'a, Mardin'e ve Kars'a AnadoluJet dışında uçan bir şirket olmadığını, burasının altın madeni olması durumunda, diğer hava yolu şirketlerinin zaten gireceğini kaydetti. Alan, ölçek büyüterek, yani uçuş ve nokta sayısını artırarak, maliyet avantajlarına bir de ölçek ekonomisi avantajını
getirerek, buradan elde edilen maliyetleri doğrudan müşterilere getirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.