HABER

Anayasa değişikliğine üç alternatifli yol

Anayasa değişikliğine üç alternatifli yol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla AKP'nin hukukçu kurmaylarınca hazırlanan yaklaşık 15 maddelik anayasa değişikliği paketi yarın toplanması beklenen MYK'da ele alınacak.

Gündemin yoğun olması nedeniyle Erdoğan'ın, bir süre beklettiği anayasa değişikliği konusunda izlenecek yol haritasına karar verilecek Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in başkanlığında bir süre önce AKP'nin hukukçu kurmayları tarafından hazırlanan dar kapsamlı anayasa değişikliği için yol haritası yarın toplanması beklenen MYK'da karara bağlanacak.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, gündemin yoğun olması nedeniyle Başbakan Erdoğan'ın, inceleyemediği anayasa değişikliği için karar yarın verilecek. Anayasa değişikliği için üç değişik alternatif düşünülüyor. Hazırlanan paketin Meclis Başkanlığı'na sunulması, Meclis Başkanlığı'ndan önce muhalefet partilerinin görüşlerine ya da yeni yasama dönemine bırakılması yarın MYK'da tartışılacak.

AKP, anayasa değişikliği konusunda CHP'nin sert ve net olumsuz yaklaşımı, MHP'nin şartlı desteği gibi açıklamalarının ardından, üç değişik yol haritasını parti içinde tartışılmasına karar verdiği öğrenildi.

MYK'da Erdoğan'ın son şeklini vereceği anayasa değişikliğinde birinci alternatif yani Meclis Başkanlığı'na sunulması kararı çıkarsa, AKP bu hafta içinde anayasa paketini Meclis gündemine taşıyacak. Ya da yine bu hafta içinde muhalefet partilerinin görüşlerine sunarak, partilerin katkılarını isteyecek. Anayasa değişikliğinde üçüncü alternatif ise muhalefetin eleştirilerini de dikkate alarak, yeni yasama dönemine bırakılması kararı da düşünülüyor. Erdoğan'ın yarın bu alternatiflerden birine karar vermesi bekleniyor.

Öte yandan, TBMM Başkanı Toptan'ında anayasa değişikliği için Meclis'te grubu bulunan siyasi partilere bir çağrı yapacağı söyleniyor.

VENEDİK KRİTERLERİ, OMBUDSMANLIK VE ANAYASA MAHKEMESİ'NE KİŞİSEL BAŞVURU HAKKI
Yaklaşık 15 madde olarak düşünülen Anayasa değişikliği paketinde "olmazsa olmaz" maddeleri " Venedik kriterleri, ombudsmanlık ve kişisel başvuru hakkı ile insan hakları, çocuk ve kadın hakları gibi düzenlemeler de ilk kez Anayasa'da girecek maddeler olacak.

AKP'nin alternatifli hazırladığı anayasa değişikliği metinde şu düzenlemelerin yer alması bekleniyor: Venedik Kriterleri'nin esas alınarak yapılan düzenlemede; "Siyasi partilerin uyacakları esaslar" başlıklı 69. madde değiştiriliyor. Buna göre; siyasi partilere kapatma istemiyle açılan davalarda "odak" tanımı değişiyor. Şiddete ve teröre karışmadığı sürece hiçbir parti kapatılmayacak. Evrensel ölçüler esas alınacak. Şiddeti siyasi bir araç olarak kullanmadığı sürece partiler kapatılmayacak. AKP'nin hazırladığı anayasa değişikliği paketinin "olmazsa olmazları" arasında yer alan diğer bir madde ise Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru hakkı. Planlanan düzenlemeyle bireysel başvurunun önü açılıyor. Bireysel başvurular ise insan hakları boyutunda olabilecek. Anayasa'ya ilk kez girecek düzenlemeler arasında yer alan kamu denetçiliği ya da ombudsmanlık maddesi de bulunuyor. "Kamu denetçiliği" de ilk kez anayasaya konan hükümler arasında yer alıyor. Taslak metinde, "Gerçek ve tüzel kişilerin kamu yetkisini kullanmasından doğan şikayet ve taleplerini incelemek üzere kamu denetçiliği kurulabilir. Kamu denetçisi incelemelerini ilişkin yıllık raporlarını Türkiye Milletvekilliği ile yüzde 10 barajı esnetiliyor. Bu sistemle yüzde 1 alan parti bile en azından 1 milletvekili ile Meclis'te temsil edilebilecek. Belirlenecek sayıda kontenjan ile partiler seçimlere Türkiye milletvekilliği listeleri ile girecek. İnsan hakları gibi düzenlemelerin yanı sıra çocuk ve kadın haklarına ilişkin düzenlemelerde hazırlanan metinde yer alacak.

ANKA

En Çok Aranan Haberler