HABER

"Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değiştirilebilir"

ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, önümüzdeki günlerde gündeme gelecek olan yeni bir anayasa değişikliğinde Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesinin sürpriz olmayacağını söyledi.

Bakan Şahin, 1. Lig Serbest ve Grekoromen Yarı Final ve Final Müsabakaları'nı izlemek için geldiği Atatürk Spor Salonu'ndan ayrılışında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Şahin, bir gazetecinin Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın 'Yargı reformu bitmeyen bir senfoniye dönüşmüştür' sözlerinin hatırlatması üzerine, yargı alanında son dönemde çok önemli adımlar atıldığını söyledi. Yapılan yasal düzenlemeleri hatırlatan Şahin, bu kapsamda TCK'da, CMK'da yapılan değişiklikler ve daha önce Türkiye'de bulunmayan denetimli serbestlik düzenlemesinin başlı başına bir reform olduğunu söyledi. Bütün bu düzenlemelerin yanı sıra atılacak adımların olduğuna dikkat çeken Şahin, "Bunu uzun soluklu bir hedef olarak belirlemek lazım. Tabii yargı reformu deyince çağdaş dünyada var olanları yakalamayı kastediyorsa, onu yakalamak için Türkiye önemli adımlar attı. Daha da atması gereken adımlar var. Ama hiçbir şey yapılmadı denirse bunun haksızlık olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Kılıç'ın yargının zan ve baskı altında olduğu yönündeki eleştirisinin hatırlatılması üzerine Bakan Şahin şunları söyledi:
"Türkiye'de yargı bağımsızlığı denince akla hemen Adalet Bakanı'nın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) bulunması geliyor. Eğer Adalet Bakanı müsteşarı ile birlikte HSYK'dan çıkarsa Türkiye'de yargı bağımsızlığı olacakmış gibi bir izlenim kamuoyuna yayılmaya başladı. Lütfen çağdaş dünyaya bir bakın. Bizim hukuk alanında kendisinden en çok etkilendiğimiz ülke Fransa'dır. Fransa'da HSYK'nın başında kurul başkanı vardır. Adalet Bakanı yardımcısıdır. 16 üyeden oluşur, bir kısmını parlamento seçer.

Yargının bağımsızlığı deyince Adalet Bakanı'nın kurulda olup olmaması yargının bağımsızlığı için kafi bir tedbir değil. Şu anda kurulun 5 üyesi Danıştay ve Yargıtay'dan seçilmektedir. Adalet Bakanı ve müsteşarın içinde bulunduğu bu heyetin yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını olumsuz şekilde etkiliyor şekilde bir tane örnek olan varsa gelsin çıksın. Adalet Bakanı o kuruldadır. O nedenle yargıya şu baskılar yapılmaktadır, şu şekilde kararlar alınmaktadır diye bir tane örnek karşımıza çıksın ondan sonra
bunları konuşalım. Türkiye'de bağımsız yargı organlarımız, Anayasa, yasa ve hukuka bağlı olarak vicdanlarına göre karar vermektedirler, hareket etmektedirler."
Son zamanlarda kamuoyunda gündem oluşturan soruşturmalar nedeniyle gözaltına alınmaların ve tutuklamaların kamuoyunu meşgul ettiğine dikkat çeken Bakan

Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bütün bunların tamamı yargısal faaliyetlerdir. Savcılar ve hakimlerimiz ellerindeki delil durumuna göre birtakım kararlar vermektedirler. Bunların birtakım siyasi kararmış gibi algılanması, kamuoyuna böyle takdim edilmesi bana göre hakimlerimize ve savcılarımıza haksızlık. Sanki onlar zayıf karakterli insanlarmış da birtakım yerlerden gelen talimatlara göre hareket ediyorlar izlenimi vermek, yargıya ve burada görev yapan hakim ve savcılara en büyük haksızlıktır. O bakımdan bu tür değerlendirmeleri hiç isabetli bulmuyorum."

Bakan Şahin, yeni anayasa çalışmalarında Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilip değiştirilmeyeceğinin sorulması üzerine, "Muhtemelen önümüzdeki günlerde gündeme gelecek olan yeni bir anayasa değişikliği paketinde Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ile ilgili düzenleme de olabilir. Olması sürpriz olmamalıdır. Kaldı ki Anayasa Mahkemesi'nin Başbakanlığa Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı ve yapısı ile ilgili değişiklik önerisi içeren bir müracaatı da olmuştur. Anayasa Mahkemesi'nin konumu ile ilgili değişiklik talebi bundan bir süre önce bizzat Anayasa Mahkemesi'nden gelmiştir. Tabii ki yasama organının bütün bu taleplerinin değerlendirilmesi de son derece doğaldır" cevabını verdi.

En Çok Aranan Haberler