ANKARA (ANKA) – 22 Temmuz seçimlerinin ardından sivil anayasa adı altında yeni bir anayasa çalışması başlatan AKP bu çalışmasının sonuna geldi.
Hazırlanan taslağın basıma gönderildiği öğrenilirken, taslak 1921'den bugüne kadar yürürlüğe giren tüm anayasalar ile TOBB ve TBB'nin taslaklarıyla birlikte açıklanacak. Taslağın tartışmalı maddeleri de 1961 ve 1982 anayasalarıyla karşılaştırılmalı olarak verilecek. AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Anayasa'nın kamuoyuna ne zaman açıklanacağını Başbakan Erdoğan'ın belirleyeceğini söyledi.
AKP, 2008'in en önemli gündem maddelerinden birini oluşturacak olan yeni Anayasa çalışmalarını tamamladı. Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki akademisyen heyetine hazırlattırılan ve daha sonra AKP'nin hukuk kurmayları tarafından son şekli verilen anayasa taslağı partinin internet adresinden de duyurulacak. AKP sadece kendi hazırladıkları taslağı değil sivil toplum örgütleri tarafından hazırlanan ve aralarında TOBB ve TBB'nin taslaklarına da internet sitesinde yer verecek. Tüm gerekçeleriyle birlikte açıklanacak olan anayasa taslağında özellikle laiklik ve üniversitelerde türban serbestisi gibi tartışılan düzenlemeler önceki anayasalarla karşılaştırılarak verilecek. AKP'nin internet sitesinde 1921'den beri yürürlüğe giren tüm anayasalar da yer alacak.
-TARİHİ ERDOĞAN BELİRLEYECEK-
Anayasa çalışması konusunda ANKA'ya bilgi veren AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, çalışmaları tamamlanarak basıma verilen anayasa taslağının kamuoyuna ne zaman açıklanacağına Başbakan Erdoğan'ın karar vereceğini kaydetti. Fırat, akademisyenlerin hazırladığı ve son şekli verilen Anayasa'yı alternatifleri olmadan sunacaklarını belirterek, "Sivil toplum örgütleri tarafından hazırlanan metinleri de yeni anayasa taslağıyla birlikte internet ortamına koyacağız" dedi.
-"TAM ANLAMIYLA SİVİL BİR ANAYASA OLACAK"-
Fırat, yeni anayasa taslağıyla birlikte 1921 anayasasından başlayarak kamuoyuna "anayasa tarihi"nin de sunulacağını bildirdi. Fırat, "Anayasa taslağını internet sitesinden daha önce çıkan anayasalarla karşılaştırmalı vereceğiz. Halkımız yeni hazırlanan anayasa taslağı ile eski anayasaları karşılaştırabilecek. Farkını görebilecek. Yeni Anayasa'nın maddelerini gerekçeleriyle birlikte, tartışmalı maddeleri gerekçelerini, ayrıntılarıyla karşılaştırarak, kıyaslayarak ve neden niçin sorularıyla sunacağız. Tüm halkımız internet ortamından hazırlanan taslağı görme şansına sahip olacak. Yeni anayasa doğal, tartışmasız kimsenin karşı çıkmayacağı bir metin olacak. Yeni Anayasa tam anlamıyla bir Sivil Anayasa" dedi.
-KENDİSİ SÜRPRİZ-
Fırat, "Sürpriz var mı" sorusuna, anayasanın "bizzat kendisinin sürpriz" olduğunu belirterek, "belli bir ideoljik bakış açısıyla yapılmadı. Bu nedenle ideolijisi yok diyoruz. İster sağ, ister sol iktidar gelsin bunu rahatlıkla uygulayabilir ve kolay kolay da değiştirme ihtiyacı duymaz" karşılığını verdi. AKP, basım aşamasındaki anayasa taslağını internet aracılığıyla kamuoyuna duyurduktan sonra siyasi partiler, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerine de gönderecek.